Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen struntade i brutal misshandel

När en yngling blev brutalt misshandlad av sju män hade polisen inga resurser att skicka till Funäsdalen. Men dagen efter tog ordningsmakten helikopter till ett inbrott i Bruksvallarna.

Annons

– Förtroendet för polisen är noll, så här ska det inte behöva vara, säger mamman till den misshandlade ynglingen.

'Under den gångna helgen fanns inga poliser i tjänst i Härjedalen. Trots att turistsäsongen är i full gång har inga extraresurser har satts in.

– Det är sämre än någonsin. Någon måste slå näven i bordet och se till att det blir någon ändring, säger ordningsvakten Sture Jonsson.

Han jobbade under lördagskvällen vid en av restaurangerna i Funäsdalen och konstaterade att det var många stökiga gäster i området. Bland annat avvisade han ett tiotal yngre män som var både överförfriskade och bråkiga. Vid 23-tiden såg han även snöskotrar som körde mitt i Funäsdalen och valde då att kontakta polisen.

– Ingen nykter person sätter sig på en skoter och kör mitt i byn, garanterat fyllkörning, men svaret jag fick från vakthavande polis i Östersund var att det inte fanns några poliser att skicka, säger Sture Jonsson.

En av skotrarna sågs sedan parkerad utanför en av krogarna i byn.

– Det var mycket skotersurr hela natten, men när de tar skotern till krogen, då har det gått för långt, säger Sture.

Men än värre blev det vid tretiden på natten. En yngling tog taxi för att hämta en kompis som fanns i en lägenhet i byn. Något som slutade i en brutal misshandel.

– När han kom dit klev sju män ut ur lägenheten. De gick till angrepp. Två av dem höll i honom och de övriga började slå med knytnävarna. Han hade ingen chans att försvara sig och fick ta emot många hårda slag, berättar ynglingens mamma.

Hans kamrat larmade via mobiltelefon polisen om misshandeln i samma veva som gärningsmännen gick in i lägenheten och lämnade ynglingen blodig och nedslagen i snön.

– Svaret blev att det i Härjedalen inte fanns några poliser och bedömningen var att de inte hade möjligheter att skicka en patrull från Östersund, säger mamman.

– Den enda hjälp de erbjöd var att polisen skulle ta tag i saken på måndag när stationen i Funäsdalen bemannades.

Med hjälp av kamrater kunde den skadade ynglingen ta sig hem till mamman där han plåstrades om. Senare blev det ett besök på hälsocentralen i Funäsdalen där de skickade honom vidare till sjukhuset i Östersund.

– Dessbättre visade röntgenundersökningen inga frakturer. Men han har ont och ansiktet är rejält blåsslaget.

– Men förtroendet för polisen är numera noll. Ska det verkligen behöva vara på det här sättet, undrar mamman.

Hon får medhåll i sin kritik av ordningsvakten Sture Jonsson.

– Säsongen är i full gång och då måste polisen se till att det finns resurser. Som det är nu verkar folk kunna göra vad som helst utan att polisen bryr sig och det är riktigt illa.

Under söndagsnatten var det inbrott vid en butik i Bruksvallarna. På måndag åkte poliser från Östersund dit för teknisk undersökning. Då valde man att åka helikopter.

– De verkar prioritera utryckningarna på olika sätt, säger mamman med en suck.