Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen tar krafttag mot grooming - "tonen blir bara elakare och elakare och förövarna blir mer och mer hotfulla"

Polisen i EU tar gemensamt nu tag mot grooming och sexuellt tvång mot barn och unga. Med en film och med kampanjen #SayNO så ska fler bli uppmärksamma på det som sker på nätet.

ÖP berättade tidigare om polisen Katrin Sahlins råd till barn, unga och föräldrar i Jämtlands län gällande barns användning av nätet. Hon är oroad över att det är en tidsfråga innan vi har en större barnporrhärva i länet.

Grooming och sexuellt tvång mot just barn och unga blir allt vanligare i Europa. EU:s byrå för gemensam brottsbekämpning, Europol, har startat en kampanj för att få upp frågan på dagordningen.

”Sexuell tvång mot barn och unga ökar, även i Sverige. Tonen blir bara elakare och elakare och förövarna blir mer och mer hotfulla, mer och mer rakt på sak” säger Per-Åke Wecksell, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum, i ett pressmeddelande.

Europols kampanj heter #SayNO och det har lanserats en hemsida för att ge råd till de som är utsatta eller riskerar att utsättas. En film på engelska har också tagits fram.

Fakta från Polisen:

Brottslingar vill få sexuellt material eller pengar från dig.

Folk på nätet är kanske inte vilka de utger sig för att vara.

Behåll kontroll på nätet, exponera inte dig själv.

Om någon hotar med att dela sexuella bilder eller filmer av dig om du inte skickar fler eller betalar pengar följ följande steg:

Dela inte fler bilder, betala ingenting.

Sök hjälp.

Du är inte ensam.

Spara bevis.

Radera ingenting.

Avsluta kommunikationen.

Blockera personen.

Läs mer:

Polisen Katrin Sahlin - prata med barnen om nätet - "Det är en tidsfråga innan vi får ett stort barnporrärende i Jämtland"

Polisens raka ord till länets föräldrar: " lägg inte ut bilder på dina barn på sociala medier"

Polisen manar barn och unga till eftertanke: "Alla är inte den som de utger sig för att vara på nätet"

Chatta med polisen om barn och internet