Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen vägrade komma

Taxichauffören larmade polisen efter att en berusad bilist i hög fart kraschat vid östra infarten till Åre. Men polisen vägrade de komma.
– Föraren var så full att han försökte starta bilen trots att den var totalt kvaddad.

Det berättar Ulf Gummesson, taxichaufför i Åre. Han hade precis hämtat fyra passagerare natten mot fredag förra veckan när han la märke till bilen som körde framför honom. Bilen höll alldeles för hög fart.

– Han körde fort, jag tippar att han var uppe i 120 kilometer i timmen.

Vid refugen, i höjd med korsningen till Årevägen, tappar bilisten kontrollen och mejar ned en trafiksskylt. Därefter kör han över på fel körbana. Bilfärden slutar med en våldsam krasch in i snövallen vid sidan om E 14.

Ulf Gummesson berättar att han på olycksplatsen får se hur föraren försöker starta bilen trots att den är totalkvaddad. Därefter smiter han från platsen.

En av taxikunderna ringer polisen och Ulf Gunnarsson pratar med vakthavande befäl.

– Jag säger till polisen att han var redlöst berusad.

Ulf Gummesson får till sin förvåning höra att polisen inte bryr sig om att agera.

– De sa att vi skickar ingen patrull för de kommer inte att kunna binda någon till brottet.

Ulf Gummesson påpekar att det fanns fem vittnen till vansinnesfärden, alla såg hur full bilföraren var. Att inte bemöda sig att åka till platsen är oförsvarligt.

Chefen för ordningspolisen i Östersund, Patrik Jonsson, påpekar att det inte finns några uppgifter i polisrapporten om att föraren var alkoholpåverkad. Enligt polisrapporten står det att föraren smitit och att bilen inte står på en trafikfarlig plats.

Om det funnits uppgifter om att föraren var berusad är det möjligt att vakthavande befäl gjort en annan bedömning, menar Patrik Jonsson.

En olycka där en berusad person är inblandad ska bedömas annorlunda än en singelolycka där ingen skadats. Men det är inte säkert att man kunnat prioritera olyckan i Åre, det beror på vilka resurser polisen hade den här natten.

– Det är olyckligt om det skett någon miss i kommunikationen.

Patrik Jonsson menar att polisen skulle kunna hört vittnen och eventuellt sökt efter föraren med hundar om en patrull kommit på plats. Nu uppmanar han vittnena att höra av sig till polisen för en eventuell utredning.