Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för Pokémon-spelet – ger zombieliknande beteende

Spelet sprider sig som en löpeld över världen. Nu varnar polisen i Nynäshamn för Pokémon go. "Från polisen vill vi påpeka att verkligheten inte försvinner bara för att man spelar spel" skriver man på sin Facebook-sida.

För knappt en vecka sedan släppte Nintendo sitt nya mobilspel Pokémon Go och det gör redan succé världen över. Spelet är inte officiellt släppt i Sverige, men kryphål i systemet gör det möjligt att installera spelet även här.

I ett inlägg på Facebook med rubriken "Zombieliknande beteende" varnar nu Nynäshamnspolisen för spelet. Man skriver att "Den sista tiden har vi fått ett antal samtal till polisen angående människor som uppför sig konstigt eller befinner på märkliga platser. (...) De går själva eller i klungor och med zombiliknande tendenser stirrar de ner i mobilen samtidigt som de irrande letar runt i omgivningarna."

Vidare skriver polisen att de vill påpeka att verkligheten inte försvinner bara för att man spelar spel. Att trafikregler fortfarande gäller, och att man inte vill att olyckor ska hända på grund av Pokémon go-spelare: "Personer har exempelvis tvärstannat med bilen längst en väg för att fånga en Pokémon."

Polisen ber om att man måste tänka på att respektera andra människor. Att det inte är okej att gå in på människors tomter eller företags stängda områden. Då gör man sig skyldig till hemfridsbrott eller olaga intrång: "Många kan också bli oroliga när de möter eller ser människor som uppför sig lite konstigt. Det kan alltså vara bra att kanske förklara vad man gör."

Yttre befäl skriver vidare att polisen tror att det här bara är början, eftersom spelet formellt inte släppts i Sverige än. Polisen avslutar med några kloka ord: "Mitt råd är därför att se till att ha roligt och rör på dig. Men använt sunt förnuft och glöm inte den reella världen runt omkring, eftersom människor är mjuka och bilar är hårda."

Här är hela inlägget:

Fakta: Pokémon go

Spelet går ut på att du är en pokémontränare som ska fånga så många varelser som möjligt ute i riktiga världen. Med hjälp telefonens GPS kan spelet känna av var du befinner dig och hur nära du är en pokémon. Du tränar sedan dina varelser och tävlar mot andra genom att försöka ta över olika pokégyms världen över.