Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen vill bli bättre på att bekämpa sexualbrott mot barn – inleder samarbete med polisen i Filippinerna

Nu sluts ett nytt avtal mellan polisen i Sverige och polisen i Filippinerna. Avtalet innebär att man ska samarbeta för att kunna förebygga brott och bekämpa gränsöverskridande brottslighet, exempelvis sexuella övergrepp mot minderåriga. Det skriver polisen på sin hemsida.

I praktiken innebär överenskommelsen att länderna kommer att samarbeta genom informationsutbyte av underrättelser, utbyte av experter och samordning av brottsbekämpande aktiviteter.

– Att förebygga och stoppa sexuella övergrepp mot barn är ett mycket angeläget brottsområde. Våra chanser att spräcka pedofila nätverk ökar genom att samarbeta med utländsk polis. Detta avtal är därför ett viktigt verktyg i arbetet med att skydda de mest utsatta, säger rikspolischef Dan Eliasson på polisens hemsida.

Läs också: Eliasson slutar som rikspolischef – blir chef för MSB

Det nya avtalet med den filippinska polisen är en del i Polismyndighetens regeringsuppdrag från 2016 om att förstärka förmågan att bekämpa sexualbrott mot barn.

Polisen skriver på hemsidan att Polismyndighetens IT-brottscentrum kommer att besöka Filippinerna under våren 2018 för att knyta kontakter och öka kunskapen inom området ytterligare.

– Att avtalet sluts med Filippinerna och att IT-brottscentrum besöker landet beror på att en stor del av de sexualbrott mot barn som begås av svenskar på nätet drabbar just barn i Filippinerna, säger Dan Eliasson. 

Även vapenhandel, narkotikasmuggling och cyberbrott ingår i överenskommelsen, som gäller fem år i taget med möjlighet till förlängning på fem år till om båda parter är överens om det.

Läs mer:

Åklagaren om barnvåldtäkterna över internet: ”Gärningsmannen har betalt pengar till personer på Filippinerna”

Man från Östersund åtalad för att ha våldtagit barn via internet – i dag startar rättegången