Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen vill se fler nyktra vuxna på stan

Allt färre tonåringar tänker dricka sig berusade i kväll. En av anledningarna tycks vara att oron för att råka illa ut har ökat.

Det framkommer i en undersökning som försäkringsbolaget If har genomfört i form av en webbenkät på Bilddagboken, Sveriges största nätplats för ungdomar.

Tretton procent av de jämtländska ungdomarna som medverkat i undersökningen uppger att de undviker att stanna ute sent på Valborgskvällen. Det är en fördubbling gentemot 2008 års undersökning. Polisen i Östersund menar att de senaste två åren har det varit lugnare på stan jämfört med tidigare år.

– För tre eller fyra år sedan var det allmänt kaos på stan, det var fritt fylleslag. Varken vi eller nattvandrarna var nog rustade, men de senaste åren har vi varit bättre förberedda, säger Per Sundin som är chef över polisens ungdomsgrupp.

Polisen i Östersund har satt in en specialkommendering för att hantera kvällens firande . D et innebär att man har satt in tio extra poliser i centrum utöver de ordinarie patrullerna. Per Sundin förklarar att polisens huvudsakliga syfte under Valborg är att synas och arbeta med förverkan, att hälla ut alkohol som konsumeras på offentlig plats.

– Det råder dryckesförbud i hela Östersunds centrum och samma regler gäller för alla, både vuxna och ungdomar. Om vi häller ut alkohol som tillhör någon under 18 så tar vi legitimation och ringer till föräldrarna, sen kallas man på ett stormöte längre fram.

– Vi jobbar hårt med att förverka så mycket vi hinner, ju tidigare vi går ut desto bättre. Om vi kan bromsa upp drickandet så kan vi lättare undvika fyllebråken som ibland resulterar i de våldsbrott som anmäls under kvällar som den här.

Under Valborg har polisen som målsättning att det inte ska ske några misshandlar eller våldsbrott på stan . U nder förra årets Valborgsfirande fick man in tre anmälningar.

– De senaste åren har Valborgskvällen inneburit ett hårdare supande, även i relation till kvällar under Yran och studenten.

Per Sundin förklarar att polisen brukar registrera ungefär 50 förverkanden under en vanlig Valborg, en studentkväll kring 75. Den stora skillnaden är att det inte finns så mycket organisation runtomkring kvällen, varken från kommunen eller de frivilliga organisationerna.

– Alla de vuxna som rör sig i stan går hem innan klockan tio på kvällen och deras närvaro brukar i regel räcka för att hålla stämningen lugn. Vi på polisen efterlyser nyktra vuxna som kan tänka sig att vara kvar på stan lite längre. Det behövs vuxna förebilder som är ute och rör sig på gatorna.

Per Sundin berättar att de extrainsatta insatserna måste vara betydligt mer anpassningsbara än de ordinarie patrullerna. Är det lugnt i de centrala delarna så måste de ta sig till de kringliggande områdena.

– Om det är några stora fester utanför stan så får vi oftast reda på det, och när vi får möjlighet så åker vi dit och kollar av så att allt är lugnt. Vi är helt enkelt där ungdomarna är.