Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens samtal internutreds

En civil person uppgav under en rättegång i måndags att han skickades till platsen för ett knivdrama – på uppmaning från polisen. Men polisen känner inte igen sig i beskrivningen och har nu anmält sig själv till internutredningen.
– Nu har det påståtts att polisen gjort något felaktigt, då sköts det här enligt våra rutiner, säger Joakim Matsson, chef över länskommunikationscentralen i Östersund.

Joakim Matsson är kritisk till hur händelsen har framställts i media. I måndags gick det att läsa följande på ÖP:s hemsida:

Polisen skickade 25-åring till pågående knivdrama

25-åringen väcktes vid 4-tiden på natten. I telefonen fanns polisen:

– Det pågår ett knivdrama i närheten av ditt hus. Kan du åka dit och ta reda på vad som händer?

Polismyndigheten har under onsdagen överlämnat ärendet för internutredning. Enligt Joakim Matsson tycker berörd personal att det är bra att det görs eftersom de inte känner igen sig i beskrivningen.

– Vi känner inte igen de här orden, men vi har full respekt för att den här personen kan ha uppfattat situationen så.

– Beslutet att hjälpa någon i nöd är upp till varje individ, det är inget som vi beordrar.

Under tisdagen uppgav polisen att de skulle lyssna på de inspelade telefonsamtalen från brottsnatten för att få klarhet i vad som blev sagt. Men när ÖP pratar med Joakim Matsson under onsdagen säger han att de inte har lyssnat på inspelningarna och inte kommer att göra det heller.

Enligt honom är det nu upp till internutredningen och en eventuell förundersökning att gå igenom de inspelade telefonsamtalen.

– Vi kan bara gå tillbaka och lyssna på inspelningen under den akuta händelsen. Sen arkiveras samtalen och det finns föreskrifter om när vi får lyssna.

Under måndagens rättegång berättade mannen att han blev uppringd av polisen som ville att han skulle bege sig till den misstänkta brottsplatsen. Han sa att han tog med sig ett bollträ för att kunna försvara sig.

25-åringen berättade vidare att han ringde polisen en sista gång innan han svängde in på gården till den aktuella sportstugan. Han ville försäkra sig om att de verkligen tyckte att han skulle gå in. Den polis som svarade då hade en helt annan uppfattning, men samtalet bröts och den åtalade mannen stod plötsligt framför honom.

I polisens förundersökningsmaterial finns det flera förhör med 25-åringen. I det första förhöret framstår det som att det är den knivskurne mannen som ringer och ber honom att komma till sportstugan. Men vid kompletterande förhör framgår det att det är polisen som först ringer upp och sedan kopplar fram den knivskurne mannen. Precis som i rätten uppger 25-åringen att polisen uppmanar honom att åka till platsen.

"Jag ifrågasatte det, jag tyckte att det var konstigt att säga till mig att åka dit då någon blivit knivskuren och gärningsmannen var kvar där."

Men 25-åringen uppger att han ändå åkte dit eftersom den knivskurne mannen bett honom och han ville inte ha det på sitt samvete.

------------

LÄS MER:

Ledare Var är polisen? Det är inte grannens uppgift att stoppa boven

Granskning: Poliserna blir fler – men inte i glesbygden

Tidigare artiklar:

Polisen: "Har aldrig hört om något liknande"

Polisen skickade 25-åring till pågående knivdrama

Häktad efter misstänkt mordförsök

Anhållen efter mordförsök

Mordförsök i Härjedalen