Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens tips inför sportlovet – så lurar du inbrottstjuven

Under sportlov, påsklov och andra skollov då många åker iväg – drabbas invånare i region Nord av bostadsinbrott. Polisen vill därför påminna om några förebyggande insatser som man själv kan göra för att minska risken att utsättas för brott.

I ett pressmeddelande skriver polisen tips på hur man kan göra för att försvåra för eventuella inbrottstjuvar.

- Meddela din granne att du ska åka bort och be grannen att titta till ditt hus eller lägenhet. Det kanske inte heller behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen eller veckan, säger Mats Lundén, brottssamordningen vid polisen i region Nord, i pressmeddelandet.

Ett annat tips kan vara att sätta lampor i bostaden på timer eller be grannen att parkera bilen på gården, så att det ser ut som om någon är hemma.

Det är svårt att förutsäga var inbrotten sker, men ett vanligt tillvägagångssätt har tidigare varit att krossa och gå in genom ett fönster eller balkongdörr på baksidan av husen. Tjuvarna har varit ute efter saker som är lätta att ta med sig vid en snabb genomgång av huset.

- Det som försvunnit vid bostadsinbrott har varit smycken och kontanter, säger Mats Lundén, i pressmeddelandet.

Det är viktigt att snabbt meddela polisen om man ser något som verkar misstänksamt och att man då noterar så många iakttagelser som möjligt i sin beskrivning till polisen för att kunna få stopp på eventuella tjuvar.

Försök därför att memorera:

► Adressen (hus, gata eller område)

► Signalement (ålder, längd, klädsel eller olika signalement vid flera gärningsmän)

► Fordon (registreringsnummer, bilmärke eller färg)

► Riktning (om någon person eller fordon har lämnat platsen)

Polisen når man på telefonnummer 114 14 och vid pågående brott eller akuta händelser ring 112.