Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens ungdomsgrupp varnar: Ungdomar piercar varandra

På sin Facebook-sida varnar nu polisen i Jämtlands ungdomsgrupp för riskerna med att fixa piercingar på egen hand.

Ungdomsgruppen skriver att det har märkts av särskilt de senaste veckorna att ungdomar hjälper varandra med att göra piercingar. Det har skett på offentliga toaletter, i olika skolor och på andra offentliga ställen.

Nu varnar polisen för de risker som medföljer att ta hål på kroppen utan att ha rätt hygienrutiner och verktyg. Så här skriver de på sin Facebook-sidan;

"...Vi har fått indikationer att personer har svimmat när detta har gjorts.

Man använder inte rena desinfekterade och steriliserade verktyg utan oftast bara nålar.

Vi vet inte om dem som gör detta tar betalt eller bara gör det för att ”vara schysst”, hur som helst avråder vi STARKT från detta!"

Polisens ungdomsgrupp refererar också till Socialstyrelsen som skriver att det alltid innebär en hälsorisk att pierca kroppen. Detta eftersom du punkterar kroppen försvar, det vill säga huden och slemhinnor.

Det är därför viktigt att använda sterila och desinfekterade instrument, hålla god handhygien samt använda engångshandskar när man utför en piercing. Görs inte detta kan det föras ned bakterier i de djupare hudlagren.

Skador som kan uppkomma är olika slags infektioner, allergier och ärrbildning.

(Källa: Socialstyrelsen)