Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens videosystem fick oväntad användning

Polisens nya videolänksystem var tänkt för interna konferenser men kom till större nytta än så.

– Vi har använt det i både tingsrättsförhör och häktesförhandlingar, säger Håkan Andersson, chef för närpolisområde syd.

I våras installerades polisens nya videokonferenssystem i bland annat Svegs polishus. Huvudsyftet var att minska resandet för polisen i Härjedalen.

– Vår huvudort är Östersund och för mig har det blivit mycket resor. Dels tar det mycket tid, det går åt mycket bensin vilket inte är bra för miljön och det finns också en säkerhetsaspekt av det, speciellt den här årstiden, säger Håkan Andersson.

För honom har det blivit betydligt mindre resor efter att konferenssystemet installerades. Det har också använts för utbildning av större grupper.

– Om du tänker att tio personer har utbildning här i stället för att åka till Östersund, en resa på ungefär fem timmar fram och tillbaka. Det är femtio timmar totalt, mer än en arbetsvecka för en person. Vi får ut mer tjänst av vår tid helt enkelt med den här utrustningen.

Videkonferenssystemet har också fått en mer oväntad användning. Flera poliser har vittnat via videolänk vid tinsgsrättsförhandlingar och under rättegången om Lillhärdalsolyckan så hördes flera av vittnena via videolänk från polisstationen i Sveg. Vid en häktningsförhandling satt också den tilltalade med advokat på polisstationen.

– Det var ingenting vi planerat från början men jag tror att det här kommer mer och mer allteftersom vi ser vilka möjligheter som finns med tekniken, säger Håkan Andersson.