Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser sörjer förolyckad kollega

En ung kvinnlig polis omkom och en skadades allvarligt under en biljakt som slutade i en sjö i Fredrika i Västerbotten i morse.

"Det inträffade är mycket tragiskt och vi känner sorg och förtvivlan", säger rikspolischefen i en kommentar.
(TT)

Under biljakten körde både polisbilen och den jagade bilen av okänd anledning av väg 591 strax innan en bro och hamnade i Viskasjön i Åsele kommun. Enligt Trafikverket var det halt på vägarna i området tidigt på morgonen.

En kvinnlig polis i 25-årsåldern från Örnsköldsvik avled på platsen sedan polisbilen voltat ner i vattnet. Hennes anhöriga är underättade, uppger polisens presstalesman Peder Jonsson.

Den andra polisen, en 28-årig kvinna hemmahörande i Umeå, skadades svårt och får intensivvård. Enligt Norrlands universitetssjukhus är tillståndet för kvinnan allvarligt men stabilt, och inte livshotande.

Drogpåverkad

Biljakten började när en personbil körde rakt igenom en trafikkontroll utanför Örnsköldsvik. Den pågick sedan i närmare tio mil och polisen hade planer på att lägga ut spikmattor för att få stopp på den misstänkte föraren. Men innan det kunde ske nådde man Fredrika där båda bilarna körde av vägen.

Personbilsföraren är i 25-årsåldern och är känd av polisen sedan tidigare. Han misstänks nu för en rad trafikbrott, så som vårdslöshet i trafik och drograttfylleri.

– Han var så pass påverkad att det inte gick att hålla förhör med honom till en början, säger polisens kommenderingschef Thomas Nilsson under en pressträff på polisstationen i Umeå.

Tyst minut klockan 15

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger sig känna stor sorg över det inträffade.

– I det här läget går våra tankar naturligtvis till familjen, kollegorna och vännerna till den omkomna kollegan, säger hon till TT.

– Det är en stor sorg i hela kåren för alla vet att det här kan hända när som helst och vem som helst utav oss, säger hon.

Rikspolischefen Dan Eliasson kommenterar dödsolyckan i ett uttalande på polisen.se:

"Våra tankar går nu till den avlidnas och den allvarligt skadades anhöriga, nära och arbetskamrater".

Hela Polismyndigheten flaggar under dagen på halv stång. Myndighetens nationella ledningsgrupp inledde på torsdagsmorgonen sitt möte med en tyst minut för sin avlidna kollega. Klockan 15 hålls en tyst minut i hela myndigheten. De bilburna patruller som har möjlighet kommer att stå stilla med blåljusen på.

"Otroligt hemskt"

Bland kollegorna i Västernorrland är stämningen dyster.

– Det är otroligt hemskt givetvis. Det är mycket att ta hand om kolleger just nu, säger Martin Södervall, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland, till TT.