Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliserna blir fler – men inte i glesbygden

David Redin är biträdande närpolischef i Bräcke, Ragunda och Ånge. Hans största utmaning är att med små resurser täcka en stor yta.
– Jag tycker att vi ska vara fler poliser här.

Under alliansens åtta år vid makten har det satsats på polisen. Det har blivit fler poliser i Sverige, så även i Jämtland. Sedan 2006 har det anställts ytterligare 50 poliser i länet. De flesta är stationerade i Östersund, i länets norra, södra och östliga delar har det i stället blivit färre poliser.

– Genom hög synlighet kan vi förebygga brott, säger David Redin, biträdande närpolischef i närpolisområde öst (Bräcke och Ragunda) samt Ånge.

Hans uppgift är inte helt enkel. Tillsammans med två poliskollegor i Bräcke ska han täcka hela Bräcke och Ragunda kommun.

– Jag tycker att vi ska vara fler poliser här, men om man ser på myndigheten i stort förstår jag att man måste prioritera. Det händer mer i Östersund.

David skulle ändå vilja se fyra polistjänster i Bräcke respektive Hammarstrand. För närvarande finns det ingen polis stationerad i Hammarstrand. Det är svårt med rekryteringen, det är David själv ett exempel på, han pendlar nämligen från bostaden i Östersund till jobbet i Bräcke.

Ragunda samt Bräcke ingår tillsammans med Ånge i ett samverkansområde där man delar på polisresurserna, ibland följer en polis från Ånge med och vice versa. Det gäller att prioritera. David planerar arbetet efter alla samtal och anmälningar som kommer in. Han nämner Ragunda som exempel. Polisen har den senaste tiden fått flera samtal om rattfylla och buskörningar och då ser de till att synas mer där.

Antalet anmälda brott i länet minskar något och andelen brott som polisen reder ut har ökat i Jämtland sedan 2006 – i Sverige i stort har andelen i stället minskat.

Men enligt uppgifter från nationella trygghetsundersökningen (2014) ökar andelen personer i länet som utsatts för brott mot enskild person. Dessutom ökar andelen personer som är oroliga för bostadsinbrott. Ökningen är tydlig men viss försiktighet måste beaktas med tanke på det begränsade urvalet i undersökningen.

Trots att det anmäls färre bostads- och fritidshusinbrott i Jämtland har polisen blivit sämre på att utreda just inbrott, en mindre andel anmälningar leder till åtal.

– Har man fått inbrott i ett fritidshus brukar polisen fråga om det finns några spår och gör det inte det är chansen stor att vi inte åker dit, vi måste prioritera, säger David Redin.

Gäller det däremot villainbrott klassas det som grov stöld vilket polisen prioriterar högre.

– Folk lämnar dörren olåst och det är ju ett tecken på att det är tryggt, sen är det ju såklart tråkigt när folk råkar illa ut, men man får också tänka efter lite, säger David och understryker att det i det stora hela är tryggt att bo i Ragunda och Bräcke.