Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polishelikopter bevakar Åre i påsk

15-20 poliser och en helikopter bevakar Åre för att avstyra bråk och fylleri under skärtorsdagen.
Men just nu talar inget för att årets påskfirande blir stökigare än vanligt.

Den norska traditionen att fira skärtorsdag i Åre har kantats av svarta rubriker i ett tiotal år. Stökigheterna med fylleri, bråk och trafikolyckor kulminerade 2009, då en ung norsk kvinna dog och ytterligare två personer skadades allvarligt i en frontalkrock på E14 vid Storvallen. Senare samma år krävde länspolismästare Stephen Jerand att systembolaget i Åre skulle stängas under skärtorsdagen då norrmännens festande enligt honom nått "en oacceptabel nivå".

I fjol kom dock ett tydligt trendbrott; antalet inresande norrmän var färre till antalet och anlände dessutom senare på dagen.

– Det var otroligt mycket lugnare förra året än tidigare. Varför kan jag inte svara på, men det kan handla om en ny generation norska ungdomar där intresset inte är lika stort för att åka hela vägen till Sverige för att festa. Att den norska kronan är svag kanske också spelar in, säger Eva Helin som är chef för polisområde Väst.

Prognoser om ett bra "polisväder", med spridda regnskurar och blötsnö under skärtorsdagen, spär också på förväntningarna om att årets firande blir lugnare än vanligt. Men polisen har tagit samma höjd i bevakningen som tidigare år.

– Vi har mellan 15 och 20 poliser i tjänst under dygnet. Dessutom har vi ett öga i luften, en polishelikopter som bevakar trafikinflödet från norska gränsen under dagen. Norska polisen har också bevakning längs vägarna, de brukar ha sin stora trafikplatskontroll i Stjördal, säger Eva Helin.

– Nu blir det mycket fokus på norska ungdomar, men annars är det just trafikövervakningen som är prioriterad under påskhelgen för vår del. Vi vet var det kan uppstå problem och det är företrädesvis på 321:an samt på E14, där vi koncentrerar oss mest på sträckan Åre-Storlien samt korsningarna vid avfarterna till Björnen och Ullådalen. Där är det ökad risk för köer.

Utöver ruskvädret och den avmattade norska invasionen finns ytterligare en faktor som talar för att de värsta stökigheterna uteblir under årets påskhelg. Statistiken visar att våldsbrotten i offentlig miljö sjunkit markant i Åre de senaste åren och den tendensen har förstärkts ytterligare den här vintern.

– Ja, det verkar sjunka konstant. Om det var lugnt förra säsongen har det varit ännu lugnare i år. Vi hade visserligen några våldsbrott av mindre allvarlig karaktär förra helgen, men i övrigt är nivån otroligt låg. Det är väl upp till andra att analysera turisternas beteende, men vi märker i alla fall en förskjutning av intresset från festande till friluftsliv, förklarar Eva Helin.