Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polismuseet packas ner och magasineras

När polisen flyttar till Fyrvalla om en månad, så ryms inte polismuseet i de nya lokalerna. Efter snart 10 års verksamhet läggs därför Östersunds polismuseum i malpåse.

Annons

I lördags var det sista dagen som Polismuseet i Östersund höll öppet, och nu återstår bara för museiarbetaren Bo Sundgren att inventera och packa ner alla föremål. Sedan polismuseet öppnade år 2000, så har drygt 5 000 personer besökt museet.

Hur länge den blir liggande där, är det i dag ingen som vet.

– Det finns en intressegrupp och där polisen är med, för det är polismyndigheten som har det yttersta ansvaret för att det blir ett nytt museum.

Det krävs ett nybygge, och helst i form av en gammal polisstation. Cirka 2 miljoner kronor beräknas ett nytt museum kosta.

Det museum som nu packas ner har huserar på 150 kvadratmeter och det är minst ett sådant utrymme som krävs.

Polismuseet i Östersund visar bland annat rättshistoria från tusen år tillbaka, och hur polisverksamheten började i Östersund 1877. På den tiden innebar jobbet att man var både polis och brandman. Här finns också uniformer, vapen, kriminalteknik och spionhistoria.

– Göteborg har exempelvis inte på långa vägar, ett så stort museum som det här, säger Bo Sundgren, som åtog sig museijobbet efter pensioneringen från säkerhetspolisen.

Han är optimistisk kring att det verkligen ska bli ett nytt polismuseum i Östersund igen inom något år. Men samtidigt känner han en viss oro över att museiprojektet kan bli till en besparingspost om den stora polisflytten till Fyrvalla visar sig bli för kostsam.

– Man vet aldrig, men det lär väl visa sig. Men visst finns det en oro som man går och bär på, säger Bo Sundgren.