Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisutredningen står stilla

Utredningen efter mordförsöket på imamen Obid Nazarov i februari 2012 står stilla hos Jämtlandspolisen. Ännu har den misstänkte gärningsmannen inte gripits trots en internationell efterlysning. Polisen hoppas nu kunna förhöra Obid Nazarov för fler upplysningar.

När ÖP kontaktar polisen i Östersund vet de inte om att Obid Nazarov vaknat upp efter över två år i koma. Rotelchefen för grova brott, Sanna Matsson, får informationen via text-TV. Enligt henne har inget nytt hänt i fallet sedan 2012, då ett uzbekiskt par bosatta i södra Sverige åtalades för att ha hjälpt den misstänkte gärningsmannen. Denne tros ha flytt ur landet efter attentatet.

– Det finns en brottsutredning men den ligger stilla. En person är efterlyst internationellt, säger hon.

Personen som misstänks för brottet har uppträtt under flera olika namn under sin vistelse i Sverige 2012. På grund av osäkerheten kring identiteten på den misstänkte vill polisen inte gå ut med namnet. När Obid Nazarov nu har vaknat ur koman (enligt uppgifter från TT) hoppas polisen kunna få nya upplysningar.

– Vi ska se om det går att hålla förhör med honom längre fram, säger Sanna Mattsson.

Det uzbekiska par som misstänktes ha hjälpt gärningsmannen och vetat om dennes planer friades från anklagelser. Paret medger att de har inhyst den misstänkte personen och hjälpt mannen på olika sätt, men enligt Hovrätten var bevisen inte tillräckliga för att styrka att de begått ett brott med uppsåt.

Läs mer:

Skjuten imam vid medvetande

"Jag har större hopp nu än för ett år sedan"

Imamen i koma i över två år