Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker är inte proffs

Vem lagar bäst mat? Är det en politiker eller en kock? Självklart är det kocken. Kunnighet och kompetens klår det mesta.

Annons

I grund och botten handlar det om sunt bondförnuft. Vi röstar inte fram politiker för att de är kunniga – utan för att vi litar på dem.

Att en företagare är bättre än en politiker på att bedriva äldreomsorg är nu också bevisat. Det var på onsdagskvällen som Karolinska institutet och Östersunds kommun presenterade sina resultat efter utförd experimentverkstad i Torvalla.

Experimentet gick ut på att man jämförde kvalitet och ekonomi på två äldreboenden, ett drevs av kommunen och ett drevs av privata Vardaga.

Resultaten visar att privata utförare är mer effektiva än kommunala utförare. Kvalitén var densamma men det privata alternativet kunde göra det med mindre pengar än det kommunala.

Vardaga accepterade nämligen att utföra samma tjänster fast med 10 miljoner mindre i budget. Personal och boende var lika nöjda oavsett om verksamheten drevs av en kommunal eller privat utförare. Men det kommunala boendet hade trots sin högre ersättning en betydligt högre sjukfrånvaro och drog över budget med tre till fyra procent.

– den privata aktören har bättre lösningar på att planera, schemalägga och bemanna verksamheten. Lägger man sitt fokus där kan man få ner kostnaderna väsentligt utan att det går ut över vårdkvaliteten konstaterar projektledaren bakom testet.

Även om många är obekväma över att välfärdsföretag existerar idag så är det en utveckling som bara börjat. I grunden är det bra. Politiker är duktiga granskare och beställare av de tjänster vi som medborgare förväntar oss. Låt politikerna fokusera på det. Men i egenskap av ledare och utförare finns en fruktansvärt tydlig brist på kompetens.

Företagen hör framtiden till. Enligt jobbhälsobarometern trivs anställda bättre i privat driven vård och omsorg än de offentligt anställda. Lönen är generellt högre och sjukfrånvaron den är lägre.