Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker blev tipsad om att avstå nämndmöte om Lillänge

I dag ska miljö- och samhällsnämnden i Östersund ta beslut som rör nytt köpcentrum i Lillänge.

Ledamoten Per Ericsson (C) har varit kritisk till planerna. I söndags blev han uppringd av nämndens ordförande, Mona Modin Tjulin (S).

– Hon uppmanade mig att inte delta på mötet, säger Per Ericsson.

Annons

I telefonsamtalet med Mona Modin Tjulin berättade Per Ericsson att han på onsdagens nämndmöte ska yrka på att detaljplanen för "Mosippan-området" går på återremiss.

Sedan tidigare har kommunfullmäktige skickat ärendet om försäljningen av samma mark på återremiss.

Mona Modin Tjulin gav då ett tips till Per Ericsson.

– Hon sa att om det är ett besvärligt ärende för mig så tyckte hon att jag ska avstå och ta en ersättare, att då ska jag inte vara med. Att det är bättre att jag har en ersättare än att jag är med, säger Per Ericsson.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att en nämndordförande uppmanar en ledamot i nämnden att inte delta, säger han.

Han har demokratiska uppdrag genom att vara folkvald till kommunfullmäktige och förtroendevald ledamot i miljö- och samhällsnämnden. Han tycker att händelsen är problematisk.

– Om det här är ett uttryck för något allmänt så tycker jag att demokratin ligger väldigt illa till i Östersunds kommun, säger han.

Mona Modin Tjulin kommer händelsen till ÖP:

– Ibland kan det vara så när man är politiker att vissa beslut är besvärligare att ta än andra, när partier har gjort överenskommelser. Jag har själv partikamrater som har valt att avstå när det är besvärligt.

Så han får inte yrka på återremiss om han vill?

– Han får naturligtvis fatta de beslut han vill.

Hur vanligt är det att man hör av sig såhär, över partigränserna?

– Det är inget konstigt att vi pratar om det här, eftersom vi sitter i en majoritet tillsammans.

Per Ericsson tycker att det här är demokratiskt problematiskt. Vad tänker du om det?

– Han har all rätt att närvara och att fatta beslut. Det kan jag inte säga någonting om. Jag påpekade bara att det har hänt tidigare att ledamöter har valt att inte närvara, och det kommer att hända igen, av olika skäl.