Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker döms för sexbrott

En tidigare högt uppsatt politiker i länet döms för sexuellt utnyttjande av minderårig. Han förgrep sig på sitt barnbarn när hon var mellan 5 och 6 år gammal. Domen blir 11 200 kronor i böter.

Av domen framgår också att ytterligare en släkting uppger att hon varit utsatt för en liknande händelse, när hon var 10 år gammal.

Mannen har haft flera tunga politiska uppdrag inom både kommun, landsting och kyrka. Han har under åren varit aktiv i samhällsdebatten och fått en rad utmärkelser för sitt arbete.

Han har fortfarande ett mindre förtroendeuppdrag där han företräder sitt parti.
Det var i början av 1990-talet som mannen förgrep sig på flickan, som då var mellan 5 och 6 år gammal.

Hon anmälde händelsen först våren 2009. Enligt tingsrätten är hennes beskrivning av vad som hänt trovärdig och tillförlitlig. Men eftersom det gått så lång tid sedan brottet konstaterar tingsrätten att det krävs stödbevisning för att mannen ska dömas.

Under rättegången vittnade två bekanta till kvinnan om att hon under uppväxten berättat om det som hänt, men då inte ville göra någon anmälan.

Det finns också andra uppgifter som styrker kvinnans berättelse. Efter händelsen har förhållandet mellan mannen och barnbarnet varit ansträngt.

Dessutom har en annan släkting vittnat om en liknande händelse som ska ha inträffat när hon var 10 år. Tingsrätten anser att hennes berättelse är mycket trovärdig och har avsevärda likheter med den händelse som mannen nu döms för.

Tingsrätten skriver att det vittnesmålet inte bevisar att mannen förgripit sig på barnbarnet, men att de med avsevärd styrka talar för att mannen har ett sexuellt intresse av barn.

Mannen har förnekat brott. Men tingsrätten anser att kvinnans berättelse och den stödbevisning som finns gör att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen utsatte flickan för ett sexuellt övergrepp.

Påföljden blir 80 dagsböter och villkorlig dom. Att straffet inte blir hårdare beror enligt tingsrätten på att mannen inte tidigare dömts för brott och att det gått så lång tid sedan den aktuella händelsen. Dessutom skriver tingsrätten att anmälan har medfört påtagliga konsekvenser av personlig natur för mannen.

Mannen ska också betala skadestånd på 45 000 kronor, plus ränta från tiden för brottet, till kvinnan.

En nämndeman har anmält skiljaktig mening och anser att mannen ska frias. Han ifrågasätter inte att mannen utsatt flickan för någon form av övergrepp, men tycker däremot inte att det går att bevisa att den dömde har haft sexuellt umgänge med flickan. Därför anser nämndemannen att brottet ska bedömas som sexuellt ofredande, ett brott som i dag är preskriberat.