Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker får surfplattor att läsa på

Förra året utsågs surfplattan till årets julklapp i Sverige. Nu i december väntas 104 Östersundspolitiker få varsin.

Kommunfullmäktige ska 8 december ta ställning till en rekommendation från kommunstyrelsen om att kommunen ska satsa 625 000 kronor på att köpa elektroniska läsplattor till de 67 ordinarie fullmäktigeledamöterna och de 37 ersättarna.

Plattorna, med skyddsöverdrag och några nödvändiga applikationer, kommer att kosta omkring 6 000 kronor styck.

De tillåter inte fri surfning på Internet och ska användas till allt annat än nöje. De innebär en övergång från att arbeta utifrån tryckta handlingar till att ha elektroniska handlingar som utgångspunkt.

Ekonomiskt är det en investering som betalar sig tämligen snabbt.

Under 2010 kostade det 270 000 kronor att trycka upp handlingarna till sammanträdena i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, och ytterligare 40 000 kronor i porto för att skicka handlingarna.

Tryck och utskick kostade övriga nämnder och styrelser tillsammans drygt 120 000 kronor under förra året.

Diskussionerna i kommunstyrelsen i tisdags gav besked om att de politiker som absolut vill ha handlingarna utprintade på papper kommer att få det även i fortsättningen, men då blir det ingen läsplatta.

Även de från allmänheten som vill kunna läsa kommunala handlingar på papper ska få det.

De ledamöter och ersättare som enbart har plats i nämnder och styrelser, men inte i kommunfullmäktige, ska enligt kommunstyrelseförslaget få läsplattor som bekostas av den egna nämnden eller styrelsen.

Redan i september 2009 beslutade kommunstyrelsen att införa elektroniska handlingar i kommunstyrelsen och dess utskott.

Andra kommuner, bland annat Berg, har redan infört eller är på väg att införa surplattor/läsplattor för de förtroendevalda.