Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker fick stympad mus på posten

En avklippt mus och en lapp med hans namn på. Det var vad Nisse Sandqvist (V), hittade när han öppnade posten i torsdags. Hotet är det tredje mot honom på kort tid.

Brevet såg ut som en vanlig postförsändelse och låg på hans hallgolv när han kom hem i torsdags. Nisse Sandqvist visste att han inte beställt något men tänkte att det kanske kom från någon vän.

Det gjorde det inte.

– När jag öppnade det såg jag att det var kladdigt inuti. Det var en påse och i den låg det en råtta som var avklippt på mitten. Och en lapp med mitt namn på, säger han.

Nisse Sandqvist är Vänsterpartiets gruppledare i Östersunds kommunfullmäktige och brevet är det tredje som han fått hem under det senaste året. Att det beror på hans politiska engagemang råder det inget tvivel om, anser han.

– Tidigare har fått två brev med text där det står att jag ska dö med hänvisning till att jag är vänster och politiskt aktiv, säger Nisse Sandqvist som tror att det senaste brevet kan vara en reaktion på att han organiserade en antinazistisk demonstration i Östersund i januari.

På måndagen dokumenterade Östersundspolisens tekniker brevet och dess innehåll och startade en förundersökning i ärendet.

Enligt förundersökningsledare Patrik Åström finns det ännu ingen misstänkt gärningsman och brottsrubriceringen är satt till ofredande.

Varför inte olaga hot?

– Vi måste ju kunna bevisa ett uppsåt och i det här fallet är det helt uppenbart ett ofredande medan det blir svårt att bevisa att det var menat som hot, säger Patrik Åström, men påpekar att anmälan kommer att få prioritet eftersom Nisse Sandqvist är en förtroendevald politiker.

För Nisse Sandqvist eldar breven på hans politiska glöd snarare än att släcka den.

– Vill man komma åt mig politiskt bör man använda argument, för det här gör mig bara förbannat och dubbelt så ettrig, säger han.