Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker i Berg lovar mer pengarna till skolorna

Bergspartiet, med stöd av Miljöpartiet, Moderaterna och Vänstern, lovar nu att skjuta till mer pengar till läromedelsinköpen i Berg. Samtidigt riktas hård kritik mot skolpolitikern och verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C).

Annons

De fyra partierna framför sin kritik och lovar att stärka skolbudgeten i en debattartikel i fredagens ÖP.

– Vi har redan inlett diskussioner om hur vi ska kunna göra en omfördelning inom den totala budgeten så att vi kan återställa läromedelsanslaget till en rimlig nivå, säger kommunalrådet Lena Olsson (BE).

Hon var själv med om att rösta igenom verksamhetsnämndens reviderade budget vid kommunfullmäktigs senaste sammanträde.

I dag ångrar hon det beslutet

– Vi befinner oss i den situationen att vi måste minska våra kostnader. Men att minska läromedelsanslaget så här kraftigt var inte genomtänkt. Vi borde ha lagt besparingen på en vettigare nivå, säger hon i dag.

Samtidigt regerar hon över att det i hennes ögon getts en snedvriden bild av hur sparåtgärden drabbat skolan.

– Man får lätt intrycket av att den situation som visats upp i Svenstaviks skola även gäller i övriga skolor. Men så är det ju inte. I andra skolor har man löst eller försöker att lösa det här. Alla har ett sparkrav på sig men man kan hantera det på olika sätt, säger hon.

Hennes och de övriga tre stödpartiernas kritik mot Torsten Medalens agerande i skolfrågan är i debattartikeln mycket hård.

Upprinnelsen till den massiva kritiken är hans uttalanden i lokal- och riksmedia de senaste dagarna där han ställt de bevarade byskolorna mot de aktuella sparåtgärderna.

– Det är trist att han talar illa om oss övriga politiker. Värre är att hans agerande skapar oro och splittring mellan de skolor han satts att ansvara för. Fullständigt oacceptabelt är det att han, för egna syften, ägnar sig åt att svärta ned bilden av Bergs kommun. Den skadan tar tid att reparera och kostnaden kommer vida att överstiga den miljon man försökt spara på läromedel, skriver de fyra partierna i sitt inlägg.

Har du förtroende för Torsten Medalen som kommunens ledande skolpolitiker?

– Självklart har det naggats i kanten genom hans uttalanden.

Påverkar det här det fortsatta samarbetet med Centern?

– Visst påverkar det här samarbetet, men ytterst är det en intern fråga för Centern att hantera, anser Lena Olsson.