Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker kovänder när det gäller vindkraft

Nu blåser det rejält i kommunfullmäktige och dessutom lär det bli rena korsdraget i Lillhärdal då kommunens politiker plötsligt öppnat möjligheten att bygga vindsnurror i Lillhärdal.

Annons

– Hur trovärdiga är fullmäktige efter det här? Det är ett högst märkligt agerande och jag är förvånad, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S).

Han var inte själv med när kommunfullmäktige samlades i Ytterhogdal under onsdagen. Då passade ledamöterna på att rösta genom en återremiss när det gäller att godkänna vindkraftsutbyggnad i Lillhärdal. Detta trots att samma fullmäktige tidigare sagt nej. Någon vindkraft i Lillhärdal ska det inta vara enligt den översiktsplan som klubbades i september 2010.

– Vi var helt överens i kommunstyrelsen att detta skulle stå fast. Jag är mycket förvånad att ärendet återremitterades, säger Gottfrid Jonsson.

Det var partikollegan Göran Pålsson och centerns Gunnar Hedin som yrkade på återremiss när det gäller länsstyrelsens fråga om att tillstyrka vindsnurror på Skaftåsen samt Åndberget.

Göran Pålsson gjorde sin yrkan utan någon som helst motivering. Trots det sa majoriteten ja till hans begäran. Gunnar Hedin hävdade att det var nya uppgifter från föreningen Medvind som var motivet till hans yrkan på återremiss. Fullmäktige ledamöterna nickade och det räckte för att bifalla.

Genom Bengt Liljemark hade Medvind lämnat in ett medborgarförslag som tog upp de positiva effekterna om en vindsatsning kommer igång i Lillhärdal.

I medborgarförslaget hävdas bland annat att det nu finns ett avtal mellan Rabbalshede Kraft och Medvind för bygden, som ger 1,0 procent i bygdepeng samt garantier om ett servicekontor i Lillhärdal med cirka 25 anställda.

– Medborgareförslaget är inte ens inlämnat för beredning, det är märkligt att man kan ha det som argument, säger Gottfrid Jonsson.

* Innebär det här att kommunen nu reviderar sin översiktsplan och godkänner byggandet av vindkraftsparker i Lillhärdal?

– Vi var överens om att översiktsplanen skulle gälla den här mandatperioden. Men genom återremissen ska nu ärendet gå en vända till och vad det utmynnar i är svårt att säga.

När beslutet om återremissen var klubbat i onsdags kunde inte Pelle Persson, Vox Humana, vara tyst.

– Vad i helvete håller ni på med? Här har ni ett ärende som är förankrat i alla kommunala instanser och då går ni i majoriteten och röstar för en återremiss, sa en irriterad Pelle Persson.