Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker kräver besked efter cellprovsskandalen

Sker analyserna av labbprover nu på ett patientsäkert sätt?
Den frågan vill Marianne Larm-Svensson (C) ha svar på med anledning av cellprovsskandalen som uppdagades våren 2012.

– Viktigt att de jämtländska kvinnorna kan känna sig trygga med de cellprovssvar som ges och att en skandal som denna aldrig mer upprepas, säger hon i ett pressmeddelande.

Marianne Larm-Svensson har skrivit en interpellation till den framtida regionstyrelsens ordförande. Där konstaterar hon att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har kritiserat Västerbottens läns landsting för att Lex Maria-utredningen inte har gjorts på rätt sätt. Det är Västerbottens läns landsting som är huvudman för det aktuella laboratoriet på Östersunds sjukhus och Marianne Larm-Svensson påminner om att ett 40-tal kvinnor med förstadier till cancer fick sina prover analyserade på ett felaktigt sätt. De fick besked om att proven var normala trots att det fanns allvarliga cellförändringar. Larm-Svensson skriver att när skandalen var ett faktum blev det känt att ackreditering av labbet i Östersund inte hade genomförts.

Hon vill ha besked om Jämtlands läns landsting förlängt avtalet med Västerbottens läns landsting av köp av cytologi och patologi trots att Lex Maria-ärendet inte var utrett. Marianne Larm-Svensson vill också veta om Jämtlands läns landsting fått garantier för att labbverksamheten är ackrediterad i dag och att alla tidigare uppdagade brister är åtgärdade.