Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker kräver besked efter cellprovsskandalen

Sker analyserna av labbprover nu på ett patientsäkert sätt?
Den frågan vill Marianne Larm-Svensson (C) ha svar på med anledning av cellprovsskandalen som uppdagades våren 2012.

Annons

– Viktigt att de jämtländska kvinnorna kan känna sig trygga med de cellprovssvar som ges och att en skandal som denna aldrig mer upprepas, säger hon i ett pressmeddelande.

Marianne Larm-Svensson har skrivit en interpellation till den framtida regionstyrelsens ordförande. Där konstaterar hon att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har kritiserat Västerbottens läns landsting för att Lex Maria-utredningen inte har gjorts på rätt sätt. Det är Västerbottens läns landsting som är huvudman för det aktuella laboratoriet på Östersunds sjukhus och Marianne Larm-Svensson påminner om att ett 40-tal kvinnor med förstadier till cancer fick sina prover analyserade på ett felaktigt sätt. De fick besked om att proven var normala trots att det fanns allvarliga cellförändringar. Larm-Svensson skriver att när skandalen var ett faktum blev det känt att ackreditering av labbet i Östersund inte hade genomförts.

Hon vill ha besked om Jämtlands läns landsting förlängt avtalet med Västerbottens läns landsting av köp av cytologi och patologi trots att Lex Maria-ärendet inte var utrett. Marianne Larm-Svensson vill också veta om Jämtlands läns landsting fått garantier för att labbverksamheten är ackrediterad i dag och att alla tidigare uppdagade brister är åtgärdade.