Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker och tjänstemän från Östersund och regionen på gastronomiträff i Brasilien: ”Ska gynna besöksnäringen”

Östersunds kommun är tillsammans med Region Jämtland/Härjedalen medlem i UNESCO:s nätverk Creative Cities of Gastronomy tillsammans med 25 andra städer världen över. Mellan den 8 och 11 november besökte representanter från Östersunds kommun och region Jämtland/Härjedalen en stad norra Brasilien med syfte att ta del av goda lokala exempel på hållbar tillväxt inom området gastronomi.

Två till tre gånger per år medverkar Östersunds kommun och Jämtland/Härjedalen i nätverksmöten inom gastronomi tillsammans med representanter från andra medlemsstäder i världen. I november var mötet i staden Bélem i norra Brasilien.

Med på mötet från kommunen och regionen var kocken Johan Gavelin, regionens tjänsteman Dag Hartman och politikerrepresentant var Mona Modin Tjulin (S), ordförande för vård- och omsorgsförvaltningen och representant från kommunstyrelsen.

– Syftet med att vara med i UNESCO:s gastronomi-nätverk är för att de vill uppmuntra de kreativa städerna i världen att få fram goda exempel och mer kunskap inom gastronomi. UNESCO ställer höga krav på medlemsstäderna och genom de här träffarna kan man lära sig mycket av varandra, säger Mona Modin Tjulin.

UNESCO jobbar just nu med Agenda 2030, det vill säga 17 världsomfattande hållbarhetsmål, vilket gastronomin är en del av. Enligt Mona Modin Tjulin är just mat en av de viktigaste besöksanledningarna i hela världen.

– Intresset för mat och dryck ökar och ökar. Det här blir en kvalitetsstämpel för den fantastiska mat och dryck som vi har här i länet. När besökare runt om i världen tittar på vart de kan hitta bra mat så kommer regionen att kunna använda sig av den här kvalitetsstämpeln att vara en Creative Cities of Gastronomy och kunna marknadsföra sig med det, säger Mona Modin Tjulin.

Hur gynnar medlemskapet i det här nätverket invånarna i Östersunds kommun och regionen?

– Besöksnäringen är en av de absolut viktigaste näringarna vi har i länet och den måste förbättras. Maten som besöksanledning som är så högt upp på listan måste förbättras. Vi har en massa lokala jordbrukare och annat som kan växla upp och bli ännu bättre på att exportera. Våra restauranger får flera besökare och länet får därmed också fler hotellnätter. Det är det vi är ute efter, säger Mona Modin Tjulin.