Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker oeniga kring simfråga

Katarina Rosberg (S) hoppas på att kunna skapa opinion mot Centerns förslag om reducerad simundervisning. Centern hoppas på stor besparing, men ändå uppnådda läroplansmål.

Karin Wallén (C) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun har röstat igenom ett förslag om besparingar i simundervisningen för lågstadieelever. Katarina Rosberg (S) andra vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden är kritisk.

Centern och övriga Alliansen skickade ut ett pressmeddelande om ett förslag på att spara in 400 000 på området simundervisning. Bland annat blir det färre skolskjutsar till badhuset i och med färre simtillfällen.

Katarina Rosberg (S) ser problem med att föräldrarna själva ska ta det stora ansvaret för att lära barnen att simma.

– Det kommer bli en klassfråga vilka barn som kan och inte kan simma. De barn som lär sig simma innan de går i tredje klass är de som har föräldrar som har tiden och ekonomin att låta dem gå på simskola under somrarna.

Karin Wallén (C) menar att det inte per automatik blir en försämring till följd av en besparing.

– Om läroplanen kan följas kan indragningarna göras. Barn och utbildningsförvaltningen säger att de kan klara målen trots nedskärningen.

Effekterna av en reducerad simundervisning kommer att undersökas.

– Vi kommer att följa upp med kvalitetsredovisningar och blir det ett tapp får vi ta upp det igen och kolla på det, säger Karin Wallén.

Hon menar att man nu kommer kunna fokusera mer på de som inte kan simma och det kommer erbjudas simskolor sommartid, till ett lägre pris.

– Varför inte gratis?

– Fanns det pengar så hade vi kunnat ha det. Jag vill också att alla barn ska kunna simma och gå ur skolan godkända men vi kan inte ta pengar från någon annan verksamhet. Och Vi har sparat in på andra plan också.

Karin Wallén förklarar att det, om förslaget klubbas igenom, är upp till varje rektorsområde hur man väljer att fördela antalet simtillfällen per klass och termin i skolorna.

Ärendet har nu gått vidare till kommunstyrelsen eftersom det redan har röstats igenom i barn och utbildningsnämnden.