Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker överklagar till kammarrätten för att få resultatet av kommunens personalenkät

Pelle Persson (VH) överklagar kommunens beslut att inte lämna ut resultaten av medarbetarenkäten, som han anser är en allmän handling. Kommunen anser att det är arbetsmaterial som inte är färdigbehandlat.

Pelle Persson menar att Härjedalens kommun har underlåtit att registrera medarbetarenkäten och att det borde ha gjorts i samma stund som cheferna fick ta del av den.

– När man låter chefer avgöra vad som ska registreras är man illa ute. Handlingar ska registreras innan de kommer till en chef, cheferna ska inte vara ett filter, säger Pelle Persson.

Härjedalens kommun har under hösten genomfört en medarbetarundersökning. Den har gjorts av ett externt företag. Resultaten för avdelningar och enheter redovisas på en webbplats som cheferna söker upp. Det som står där vill inte kommunen att någon annan ska få se.

Det övergripande resultatet för hela kommunen anser däremot kommunen vara allmän handling. Resultatet för hela kommunen har TH skrivit om tidigare. Läs mer om kommunens medarbetarenkät på övergripande nivå.

Kommunens tillförordnade kommunchef Ola Regnander menar att resultaten från avdelningar och enheter är arbetsmaterial som måste analyseras innan man drar slutsatser av det.

– Resultaten ska processas på arbetsplatsträffar och sedan gör vi handlingsplaner. När man på en arbetsplats är överens om vad som ska göras ska planen godkännas av närmaste chef, säger Ola Regnander.

Han menar att det är viktigt att gå igenom resultaten tillsammans med personalen för att säkra att de känner igen sig i resultaten och att säkra att inte några frågor har missförståtts.

Ska inte en handling registreras omgående när den har kommit in till kommunen eller kommunen har tagit del av den?

– Vår bedömning är att det är arbetsmaterial som vi behöver analysera tillsammans med vår personal. Vi går till en webbportal för att se resultatet för vår egen arbetsplats. Nu väntar vi på att kammarrätten ska tycka till. 

Man skulle kunna misstänka att ni vill dölja resultatet?

– Nej, det vill vi inte. Det är bra om de analyser man gör är korrekta.

Blir handlingsplanerna ni ska ha klara i mars registrerade och därmed allmän handling? Kommer de att sekretessläggas?

– Spontant gör jag bedömningen att handlingsplanerna borde vara allmän handling.