Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker – tänk på helheten i skolfrågan

Debatten i skolfrågan präglas i dag av tron på de stora skolornas välsignelse. Får jag åter påminna om att det inte finns någon forskning som visar att barnen i en större skola tillägnar sig bättre kunskaper under sin skolgång än barnen i mindre skolor.

Tvärtom visar rapporterna, trots en omfattande nedläggning av byskolor under en lång följd av år, på ett sjunkande inlärningsresultat.

Nej, sluta upp med förföljelsen av de små skolorna! Försök se helheten och sammanhangen. För att skapa resurser till såväl våra skolor som vården och omsorgen, är vi beroende av duktiga företagare i vårt län och i våra kommuner. Företagen behöver arbetskraft. Det är naturligt att våra yrkesaktiva vill bosätta sig i närheten av sina arbetsplatser.

Av stor betydelse för dessa människor och deras familjer, är möjligheten till service på olika områden. Om skolan och affären finns kvar ökar förstås attraktionskraften.

När ska för övrigt våra politiker inse att vi i framtiden behöver både land och stad? Utvecklingen av landsbygden är en absolut förutsättning för vår långsiktiga existens. Denna sanning gäller inte bara i Jämtlans län, den gäller på hela vår gemensamma planet.

Den bilburna nutidsmänniskan förflyttar sig dagligen långa sträckor för att handla billigare än i närbutiken. Därigenom försämras också möjligheterna för den egna butiken och skolan att överleva. Det ena ger det andra. Denna utveckling är marknadsekonomiskt betingad och svår att stoppa, men vi behöver inte påskynda den själva genom dåliga politiska beslut.

Kommunpolitiker – försök lyfta blicken från era kortsiktiga budgetar! Försök tänka på helheten och de för mänskligheten avgörande sammanhangen. Försök inse hur fundamentalt viktig landsbygden är för våra möjligheter att i framtiden kunna välja tätortens bekvämligheter. Med andra ord, försök inse kons betydelse medan den ännu står kvar i sitt bås.

Utvecklingen av landsbygden är en absolut förutsättning för vår långsiktiga existens.

Kurt Folkesson.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel