Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker testade jobba i värmen på sjukhuset

För varmt på sommaren och för kallt på vintern. Så ser inomhusklimatet ut i den del av Östersunds sjukhus där psykiatrin är inrymd.

Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen, hade blivit inbjuden att gå med ett arbetspass på psykiatrin på torsdagen, närmare bestämt på beroendeenheten och tillnyktringsenheten. Personalen ville förmedla bilden av hur situationen ser ut under varma sommarperioder, då det blir 30 grader och mer i en del av lokalerna. Hon har inte tvivlat på personalens berättelser, men tycker att det var värdefullt att få vara med ett helt pass. Vid 21-tiden gjorde hon kväll.

– Det var 26 grader i dagrummet på eftermiddagen, men det var värst på expeditionen, där stod luften stilla. Och de berättade att på en avdelning har det varit 35 grader.

Beträffande värmen fick Ann-Marie Johansson sin bild bekräftad, men när hon lämnade sjukhuset på kvällen hade hon också ny information med sig. Nämligen att det slår över åt andra hållet under vintermånaderna.

– Då är det för kallt i huset. Det brukar vara 19 grader och då behöver patienterna fler filtar. Det gör också att det blir mer tvätt.

Med anledning av den höga inomhustemperaturen på sjukhuset i sommar har landstingsdirektören, Björn Eriksson, fått i uppdrag att utreda problemet. Ann-Marie Johansson tycker att det är viktigt att även göra en analys av situationen under de kalla månaderna.

– Inomhusklimatet handlar om hur det är både sommar och vinter. Det är viktigt att få med helheten i utredningen, säger hon.