Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker vill att användandet minskar

En (S)-motion som vill minska användandet av bisfenol A och ftalater blev i våras godkänd av miljö- och samhällsnämnden i Östersunds kommun.

Förra sommaren lämnade Mona Modin Tjulin (S) in en motion där hon tycker att Östersunds kommun bör jobba för att minska användandet av misstänkta hormonstörande ämnen, som bisfenol A och vissa ftalater.

Hon skriver att man ska tänka på det vid upphandlingar av produkter, att produkter med bisfenol A bör bytas ut, att livsmedel som förvaras i konservburkar fasas ut (eftersom bisfenol A används som beläggning i konservburkar) och att kommunen ska kartlägga och byta ut PVC-golv i lokaler som används av barn, om golven i fråga innehåller samma sorts ftalater som är förbjudna i barnleksaker.

I april godkändes Modin Tjulins motion av miljö- och samhällsnämnden. Eftersom hon är ordförande i nämnden valde hon att anmäla jäv och var inte delaktig i beslutet.

När kommer den här motionen upp i kommunfullmäktige?

– Jag hoppas att det sker så snart som möjligt, säger Mona Modin Tjulin.