Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna allt mer odemokratiska

Hur står det egentligen till med den svenska demokratin?

Jag är S-märkt sedan födelsen och har med stolthet fört mina föräldrars och mor- och farföräldrars demokratiska värderingar vidare till mina egna barn.

Därför är det med förfäran jag ser hur dagens politiker blir alltmer odemokratiska. Som då Vänsterpartiets Lars Ohly vägrade att gå in i samma sminkrum som Jimmie Åkesson (SD) 2010, och samma parti nu visade finger, knutna nävar och skanderade under SD:s partiledartal.

Är inte V:s paroll "allas lika värde”? Även Jimmie Åkesson är väl någons son, bror, make och pappa. Skulle ni själva vilja se en ung anhörig bli så offentligt mobbad av massorna som han blir?

Eller som när Fi rev sönder bilder på Fredrik Reinfeldt (M) under årets valvaka. Varför ansågs han ha förtjäna det?

Och nu ska alla partier, även S, frysa ut SD. Är inte risken stor att det kan få motsatt verkan?

Demokrati betyder ju folkstyre, vilket ger alla människor rätt att ha en egen åsikt! Alla behöver inte tycka lika. Men politiker bör väl ändå kunna bemöta oliktänkare med sakliga motargument?

Alla partier är ju trots allt överens om en sak: Att det är Sverige väl och ve man värnar om.

Den amerikanske psykologen och internationelle fredsmäklaren Marshall B Rosenberg har skrivit en bok som heter "Nonviolent Communication”. Den boken rekommenderar jag alla politiker att läsa! Där kanske det går att hitta ett bättre sätt att bemöta varandra på, i stället för att mobba, frysa ut, riva bilder och visa fingrar.

Till och med en gammal kärring har rätt att tycka!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel