Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna bryr sig i valtider

Det är i valtider som politikerna tar bostadsbristen på allvar. Men däremellan tycks frågan glömmas trots att den hindrar kommunens utveckling och drabbar enskilda.
– Allt är uppköpt av norrmän. Och priserna är orimliga. Man får betala två miljoner kronor för en villa som måste renoveras, säger Jennie Holmér som arbetar på Coop Extra i Storlien

Annons

Bostadsfrågan berör inte bara Åre utan även byarna i ytterkanterna. Som i Hallen där det råder framtidstro eftersom det planeras stora satsningar i Bydalen. Men här är det svårt att få någon inflyttning trots att många hus står oanvända.

– I Hallen älskar man sin hembygd till döds, säger Gunnar Jansson som sitter åhörarbänken på den valdebatt som Studieförbundet Vuxenskolan arrangerade i veckan.

Många vill behålla kontakten med hembygden och håller kvar vid sina fastigheter. Gunnar Jansson tror att fastighetsägarna skulle kunna övertalas att sälja om de förstod att deras hus skulle öppna upp för inflyttning och utveckling om de sålde sina hus. Gunnar Jansson vill att politikerna engagerar sig i frågan.

– Kan ni hjälpa oss att starta en lokal fastighetsförmedling, frågade han politikerna

Visst kan vi det, svarade partiförespråkarna utan tvekan. Alla partier verkar vara villiga lösa bostadsbristen i kommunen. De delar därför ut löften till höger och vänster. Västjämtlands Väl lovar mest: 178 nya lägenheter. Sossarna är försiktigare och lovar bara 100 stycken. Moderaterna lovar också men slår inte på någon stor trumma. De bär ju hundhuvudet efter att ha svikit sitt förra vallöfte att bygga bostäder vilket det inte blev något av.

Åker man från Hallen via väg 321 och åker västerut på E14 i Åre kommun hamnar man så småningom i Storlien där bostadsbristen också är stor sedan många år. Byn har vuxit så det har knakat men det är bara fritidshus som byggs. Vanliga villor säljs till norrmän som konverterar dem till fritidshus.

Jennie Holmér, som är 33 år och som jobbar på Coop, fick genom en stor portion tur tag på en bra lägenhet i Storlien. Hon berättar hur vänner och bekanta kämpar för att hitta något bra boende. De hus som kommer ut på marknaden är för dyra. Många får nöja sig med att bo i rum som egentligen är byggda för turister.

Så hur gör man för att hitta en bostad i Storlien?

– Man väntar på att någon ska flytta eller att någon dör, säger Jennie halvt på skämt och halvt på allvar.

Hon berättar att det är speciellt att bo här i Storlien. Man umgås tillsammans oavsett ålder. Den vackra naturen lockar många men en del fastnar för att det är så trivsamt.

– Det är jätteviktigt att det byggs lägenheter i Storlien för att det ska bli en attraktiv ort att bo i annars fastnar vi i utvecklingen, menar Jennie.

Gränshandeln sysselsätter många i Storlien, bara på Coop finns drygt 30 anställda, men många pendlar till jobben från orter som Duved, Åre och Järpen, Men det är inte bara bostäder som krävs för att det ska bli inflyttning i Storlien, menar Jennie.

– Det behövs barnomsorg. Det är ju ganska långt att åka till Duved, säger hon.

Henrik Weile, chef på Coopbutiken i Storlien, berättar att handeln i Storlien gått fortsatt bra.

– För vår del har det legat på samma nivå som ifjol. Och i fjol var det rekordår.

Han tycker att politikernas argument att kommunen inte äger någon tomt i Storlien och därför inte kan bygga bostäder inte duger. Då går det att köpa mark, menar han.

Men det är inte bostäder som skulle utveckla Storlien, anser Henrik Weile. Det är bygget av det planerade köpcentret. Det skulle ge 150 nya jobb. Projektet har legat nere under lång tid medan man i Sälen storsatsar på norsk gränshandel. För här ska det snart byggas en ny flygplats samt butiksytor för gränshandel. Hade Storlien varit först ut och byggt shoppingcenter hade satsningen förmodligen inte kommit igång. Nu hoppas Sälen få ta en del av marknadsandelarna från Jämtland, menar Henrik Weile.

– Så länge vi inte gör något så spelar vi bollen ner till dem i Sälen, säger han.

ÖP lämnar Storlien och bör ett besök på årets stora jobbmässa i Åre. Inför vintern ska 1 500 arbeten tillsättas. Arbetsgivarna söker efter glada och trevliga ungdomar och vuxna som vill jobba i turistnäringen. Men varje år står man inför samma utmaning: att de anställda hittar bostad.

– Vi har jättemånga sökande. Vi brukar hitta rätt personer men utmaningen är att hitta boende, säger Ingmar Johansson som är chef på ett av byns största arbetsgivare som är Holiday Club som varje vinter har omkring 130 personer på lönelistan.

Inför vintern söker de uppemot 80 personer. Företaget kan erbjuda bostäder till ett antal men de flesta måste söka efter bostad själva. Det är tufft men på något sätt brukar det gå, menar Ingmar Johansson.

– Det skulle underlätta om det fanns fler hyresrätter till rimliga priser.