Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna bryr sig inte om att planera byggen längs E14

Tre nya handels- och industriområden längs E14 mellan Åre och Undersåker har byggts utan att kommunen krävt detaljplan. Därmed struntar politikerna i att styra utvecklingen av hur marken ska användas.

För tredje gången väljer Åre kommun att inte lägga sig i hur nya byggnationer längs E14 mellan Åre och Undersåker görs. I plan- och bygglagen står det att kommunen alltid kan välja planläggning när större förändringar är på gång.

Mikael Sundman (VV), ordförande i miljö-, bygg och räddningsnämnden, berättar att han inte varit med i politiken när byggena i Såå och Brattland diskuterades. När det gäller det nya byggvaruhuset i Undersåker fanns inga tankar på att kräva detaljplan utan bara bygglov. Politikerna vill att XL Byggs butik, som tidigare hette Rickardssons bygghandel, flyttas från bykärnan eftersom tunga transporter därmed minskar. Dessutom används marken vid E14 i Undersåker redan som industrimark.

Men Mikael Sundman håller med om att det kan uppstå problem om kommunen inte väljer att styra utvecklingen med hjälp av detaljplaner. I Åre har politikerna en mycket sträng syn på hur och var man får bygga. Detaljplanläggningen är snarare regel än undantag mellan Björnänge och Duved där byarna nästan vuxit samman med Åre. I till exempel Björnänge vill markägare bygga bostäder men kommunen vill att jordbruksmarken bevaras och säger därför nej till sådana förfrågningar.

Att kommunen inte har samma styrning på sträckan mellan Åre och Undersåker kan bero på att nya handels- och industrihus byggts på mark där det redan funnits byggnader eller verksamhet, tror Sundman.

– Jag håller med om att det skulle vara bra med mer planering.

– Det är därför vi satte i gång arbetet med den nya översiktsplanen direkt efter valet.

Det finns risk för att man inte kan säga nej till exploatörer när det redan tillåtits handel eller industri. Men Sundman är inte orolig för att det ska bli brist på mark för bostäder.

– Det finns inga problem med marktillgången. I Undersåker finns det plats för mer bostäder men vi har även plats för mer industri.