Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna duckar inför en framtida nedläggningsdebatt

Politikerna fortsätter prata kostnadskontroll, men sjukvården behöver besparingar: 233 miljoner kronor back 2017 och ett samlat underskott på över 1,2 miljarder kronor. I förhållande till befolkning är vi sämst i landet.

Majoriteten Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätter mala på om behovet av årliga effektiviseringar. I hörnet lurar oppositionsrådet Elin Lemon och Centerpartiet med förslag om fler privata utförare för att få ordning på ekonomin.

Båda har givetvis rätt, men inte tillräckligt rätt. Ett program om årliga effektiviseringar i verksamheten är en hygienfråga. I statsförvaltningen är det en självklarhet och finns med i budgetlagen "3 § I statens verksamhet ska hög effektivitet eftersträvas och god hushållning iakttas". Men det är inte tillräckligt för att rädda situationen. Risken är dessutom stor att så kallad hyvlingsteknik snarare omfördelar pengarna där effektiviseringsvinsten äts upp av nytt valfläsk.

Tillräckligt är inte heller Centerpartiets förslag om privata utförare i sjukvården. Förslaget är mer rejält eftersom privata utförare måste hålla sig inom det ekonomiska ramverket, annars går man i konkurrs. Det vill säga ökad kostnadskontroll för regionen. Med privata utförare kommer också mer av innovationer och bättre arbetssätt, på sikt även för det offentliga som tar intryck av sina konkurrenter. I första hand innebär Centerpartiets förslag en ökad vårdkvalité till samma budgeterade kostnad. I andra hand innebär det en besparing om privata utförare följer sin egen budget bättre än vad den offentliga verksamheten gör.

Oavsett om man går på majoritetens eller oppositionens linje (allra helst båda) – innebär det en ökad kostnadskontroll för Region Jämtland Härjedalen. Men det innebär inte per automatik att det stora underskottet betas av. För det krävs lång tid av budgetkontroll, positiva bokslut och att politikerna vågar gå fram med tuffa löften inför valet 2018.

Skattebetalarna är smartare än så och förstår att verksamhet kan behöva läggas ned. Naturligtvis vill ingen bo nära den verksamhet som läggs ned. Det blir en tuff uppgift för politikerna som måste prioritera för vår skull. Om det politiska modet saknas står regionen snart inför statlig tvångsförvaltning – med än mer nedläggningar som följd.

Bäst för Jämtland och Härjedalen vore om besparingsbeslut fattades lokalt, där våra folkvalda politiker åtminstone i teorin har fötterna mot backen. Rösta inte på ett parti i höstens val som inte vågar prata tuffa besparingar och nedläggningar. För det partiet förtjänar inte ditt förtroende.