Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna måste lyssna på näringslivet

Vi inom näringslivet höjer nu blicken och är beredda att satsa och lägga krut på rätt insatser för att skapa en positiv utveckling som stärker vår geografiska plats i fram­tiden. Vi vill gärna göra det tillsammans med politiken.

Vi måste kroka arm. Det är hög tid för våra kommunpolitiker att fullt ut lyssna och satsa på näringslivet.

Vad vi behöver göra nu är att tillsammans fokusera på och investera i några områden som är avgörande för vår framtid. Som leder till att vi blir en attraktiv plats att bo, verka och leva i.

Det är en enkel formel som behövs. Entreprenörer startar företag. Företag skapar jobb. Jobb ger skatteintäkter och skatteintäkter ger välfärd.

Länet behöver fler företag och ett bättre företagsklimat. Här presenteras fem konkreta behov:

Förbättrad infrastruktur: Till exempel en combiterminal som hanterar transporter via bil och järnväg – ett måste i framtiden. Inlandsbanan måste användas mer. Fullt utbyggd telefoni och bredband där industrin och företagen finns.

Utbildning: Vi vill se en skola i världsklass. Som hänger med i de behov som finns i dag och i framtiden. I dag flyttar familjer från länet när barnen ska börja gymnasiet. Så vill vi inte ha det. Folk ska flytta hit i stället.

En viktig del är även ökad samordning mellan skola och näringsliv. Och att samarbetet mellan skola och näringsliv sker mycket tidigare, det vill säga längre ner i årskullarna än vad som sker i dag.

Uppropet – jobb till våra ungdomar: Här måste vi själva inom näringslivet bjuda till och satsa mer för att sträva mot vår nollvision vad gäller ungdomsarbetslöshet.

Fler praktikplatser för unga arbetslösa och för ungdomar som studerar på universitetet.

Öka samarbetet med universitetet. Uppropet behöver fler engagerade företag. Ett bra samarbete med universitetet bör komma i gång så snart som möjligt.

Skapa attraktiva boendemiljöer i fina lägen, gärna med sjöutsikt och/eller sjötomter. Med skolor, dagis och annat som behövs i direkt anslutning.

Boendet är viktigt för inflyttare – vi har så många fina lägen i vårt län.

Utveckla Vinterstaden: Skapa mer liv och aktivitet i Badhusparken och hela strandremsan. Varför inte en multiarena i anslutning till detta – en anläggning som ökar Östersunds attraktionskraft och som ger besöksnäringen och jämtarna ett mervärde till en rimlig kostnad. Medvinden ska självklart vara en del i detta.

Bygg vidare på Vinterstaden. Uppfinn inte nya begrepp. Vinterstaden är unikt och vi har alla möjligheter att fokusera runt Vinterstaden som begrepp.

Utifrån visionen sätter vi konkreta mål och fokuserar på i första hand ovanstående fem områden. Vi är beredda.

Christer Sundin, Diös Fastigheter, Christer Thylin, Swedbank, Ingemar Ståhl, Ståhl & Hedlund, Nils-Åke Hallström, Hallströms Verkstäder, Martina Lundholm, Husera, Tina Fors, Fors PR, Jan Erik Nääs, Munkhättan, Christer Egnér, Gelab, Kent Andersson, NorrmontageRoger Nöjdh, Andritz Hydro ABAnders Thelenius, Kontorsvaruhuset Mårten Eriksson, JP Industri ABPer- Åke Pettersson, Taxi Östersund, Anna Godevärn, GODA AB, Stefan Ryckenberg, SaabBarry Smith, Wipro IE AB ÖstersundPer Hakfelt, Hakfelt Produktion AB, Peter Filén, Kornboden, Susanne Rönngren, Commodia och Medicin Direkt, Börje Olsson, företagare Ås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel