Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna om regionen och de viktigaste frågorna

1. Vilka förväntningar har du på Region Jämtland Härjedalen, som bildas 1 januari 2015?
2. Vilken är den viktigaste frågan att driva under nästa mandatperiod?

Monalisa Norrman (V):

1. Jag har en förväntan om att man bygger upp en politisk organisation på ett sätt som gör att vi får duktiga regionpolitiker, som är kunniga på bland annat kulturpolitik, miljöpolitik och infrastrukturpolitik. Så att man gör det med ett regionperspektiv och gärna större än så. Det räcker inte med att läsa handlingar och gå på möten.

2. Jag vill lägga mitt krut på jämlik och jämställd vård. Vi har i dag skillnader på alla nivåer mellan grupper och mellan stad och land.

Eva Hellstrand (C):

1. Jag har ganska stora förväntningar. När vi får ett helhetsgrepp över viktiga utvecklingsfrågor kan vi göra mer. Vi kan riva stuprören i regionen och vi kan sätta fart på utvecklingen i länet. Men det krävs en ny politisk majoritet än det trötta röda laget som har hållit på i över 90 år.

2. Man kan inte bara säga en sak som är viktig. Det handlar om sjukvården, att få ordning på ekonomin och utvecklingen i hela länet.

Ann-Marie Johansson (S):

1. Jag tror att det betyder mycket. Det blir en helhet med den regionala utvecklingen och sjukvården, de hänger ihop. Ju fler jobb vi skapar desto mer skatteintäkter och resurser får vi för sjukvården. Och jag tror också att det här kommer att visa sjukvårdens möjligheter att bidra till utvecklingen och jag tror även att folkhälsoarbetet blir lättare.

2. Det är en bra och likvärdig sjukvård över landet och över länet. Oavsett var du bor eller vem du är.

Anna Hildebrand (MP):

1. Jag hoppas att vi får en långsiktighet i vår styrning så att vi är tydliga med villkor och förutsättningar. Så att vår målbild för den långsiktiga utvecklingen är klar och så att vi får större mandat i politiken. Vi måste kavla upp ärmarna och ta krafttag för ett hållbart samhälle, både det sociala och det ekologiska, direkt kopplat till hälsa.

2. Det absolut viktigaste är att vi gör allt för att människor ska behålla sin hälsa och förebygga sjukdom.

Mats El Kott (FP):

1. Förväntningarna är att det blir en kraftfull organisation som hörs i Sverige och i EU.

2. God arbetsmiljö i sjukvården är en förutsättning för en god sjukvård. Det ska vara kul att komma tillbaka till jobbet efter semestern. Man ska kunna göra karriär i alla yrken utan att man behöver bli chef. Och avlutningssamtalen måste bli bättre så att vi vet varför de som slutar gör det.

Christer Siwertsson (M):

1. Förväntningarna måste ställas utifrån de enorma underskott som regionen går in i. Underskotten som landstinget har försvinner inte bara för att vi bildar en region, det är enorma utmaningar att få ordning på det här.

2. Vi måste få fler arbetstillfällen till länet. Det ökar inflyttningen och det ökar skatteintäkterna till sjukvården. Och jag tror att det är bättre att få de företag vi har att växa i första hand och i andra hand få hit nya.

Lars Erik Olofsson (KD):

1. Kristdemokraternas motto är "Jämtland/Härjedalen, friskaste länet i Sverige 2020". I regionfullmäktige kan vi med ett mer samlat grepp arbeta för att nå denna vision som inbegriper bland annat omsorg om människa och familj, ökat fokus på anställda i vård och omsorg, närproducerad mat, förebyggande hälsovård.

2. Att fokusera på personal i vård och omsorg. Vi måste kunna behålla den personal vi har i dag och utifrån detta rekrytera nya permanenta medarbetare. Vi har inte råd att förlora fler medarbetare om vi skall klara målet om säker och kvalitativ vård.

Peter Johansson (SD):

1. Spontant är det att den ekonomiska situationen ska bli bättre. Underskotten måste bli mindre.

2. Jag tycker att man ska titta närmare på sjukvården, det är där som ekonomin går back mest. Vi har världens bästa vård och det ska vi fortsätta att ha, men vi vill ta bort en del småchefer inom administrationen, det är onödigt många småchefer där. Vi vill hellre satsa på den vårdande personalen.