Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna säger nej till nytt köpcentrum

Flera partier säger redan nej till handelshus på Kallströms lägda.

– Vi vet inte hur länge gränshandeln har bärighet, menar Leif Nord (M).

Annons

Det har stormat rejält i Åre sedan det stod klart att NHP Östersund vill satsa på ett köpcenter på Kallströms lägda vid E 14.

Planen är att bygga ett köpcenter på köpcenter på 4 000 kvadratmeter med plats för livsmedelsbutik samt annan handel.

NHP Östersund ägs av Person Invest och norska NHP Eiendom vars huvudägare är Rema 1000-grundaren Odd Reitan och mångmiljonären Öyvind Christensen. Men trots det norska ägandet hävdar Ulf Ejenstam, som är bolagets vd, att man inte vill satsa på norrmännen.

– Vi pratar inte om gränshandel. Man vill inte satsa på gränshandel för det är för osäkert, sa han på stormötet i torsdags.

Han påpekade att det finns intresse från flera företag som vill etablera sig i Åre, bland annat livsmedelskedjor och andra butikskedjor.

Fördelen med en etablering på Kallströms lägda ska vara god tillgång till parkeringsplatser. Parkeringar är ju ett bekymmer i Åre.

– Det ska vara möjligt att parkera där och man ska inte behöva gå en kilometer med sina kassar, sa Ulf Ejenstam.

Trots löftet om att satsningen inte riktar sig till norrmännen är det många i Åre som anser att köpcentrat på Kallströms lägda är en gränshandelsetablering.

Socialdemokraterna har redan sagt nej till planerna. De menar att handeln ska utvecklas i Storlien i stället.

– Att etablera ny handel på Kallströms lägda på en av kommunens sista markreserver i Åre är inte den utvecklingen vill vi se där. Kommunen borde i stället se över möjligheten att bygga bostäder för permanentboende, har Peter Bergman (S) sagt i ett pressmeddelandet.

Även Daniel Danielsson (C) är emot planerna, Han vill se ökad gränshandel i Storlien där potentialen är riktigt stor.

Leif Nord (M) tycker inte att det är läge att säga ja till köpcentrum på Kallströms lägda, Men om det blir en satsning på nya bäddar i Rödkullen och Ullådalen kan situationen ändras. Då kan det behövas ett köpcenter vid E14.

Kommunalrådet Leif Nord är dessutom väldigt tveksam över hur länge gränshandeln håller i sig.

– Vi fick inget klart besked från Handelns utredningsinstitut om hur stor risken är för en överetablering.