Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikers dubbelmoral drabbar grisföretagare

Slakteriföretag drar nu ner sina volymer och grisbönder får inga nya kontrakt med motiveringen att slakterierna inte kan sälja mer med en rimlig lönsamhet.

En av orsakerna är att de krav som samhället ställer på svensk djurhållning innebär högre produktionskostnader som i sin tur kräver ett högre försäljningspris än för kött som är producerat i andra länder.

Samtidigt rapporteras det om att 80 procent av fläskkotletterna som kommuner och landsting köper in i offentlig upphandling importeras eftersom många kommuner inte ställer krav vid upphandlingen utan bara tittar på priset.

Det är helt orimligt att man inte ställer samma miljö- och djurskyddskrav vid upphandling som man ställer på svensk köttproduktion.

Detta leder till att bönder slås ut och minskad sysselsättning i svensk livsmedelsindustri. Importen av kött producerat med sämre djuromsorg och miljöhänsyn ökar ytterligare på bekostnad av svensk produktion.

Utöver att man i offentlig upphandling självklart borde ställa krav bör det även införas en frivillig ursprungsmärkning av allt kött inom restauranger och storkök så att kostchefer och inköpare vet var köttet kommer ifrån.

LRF arbetar just nu tillsammans med grossistföretag för att få till stånd en sådan frivillig märkning.

EU införde förra året hårdare regler för grisproduktion, men ändå produceras det mesta av grisköttet under former som är helt förbjudna i Sverige. I andra EU länder kuperas fortfarande grissvansarna och ger i många fall antibiotika till friska djur för att förhindra sjukdomsutbrott och därmed sämre tillväxt.

I Sverige använder vi 3 gånger så lite antibiotika som i Danmark och 16 gånger mindre antibiotika än Tyskland i vår djurproduktion. Det är från dessa länder som mycket av det anonyma köttet hamnar i de offentliga köken.

Risken för antibiotikaresistenta bakterier ökar med importerat kött, detta är en tickande bomb för folkhälsan.

Våra barn, sjuka och äldre är värda en mycket bättre kvalitet på köttet och det är dubbelmoral när politiker inte ställer samma krav vid inköp av livsmedel som man ställer på svensk produktion.

Thomas Magnusson, ordförande LRF Kött

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel