Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk dramatik väntas i Åre i helgen

I dag ska Socialdemokraterna i länet besluta om listorna inför valet till riksdagen och landstinget/regionen. Mycket talar för att det kommer att bli en del dramatik på distriktskongressen som hålls i Åre.

Anna-Caren Sätherberg betraktas av alla Socialdemokratiska politiker som ÖP varit i kontakt med som det givna toppnamnet på riksdagslistan. Det är också valberedningens förslag och hon kommer med all sannolikhet att slippa motkandidater. Hon är i dag oppositionsråd i Åre, ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse och sedan en tid partiets talesperson i regionalpolitiska frågor. Flera S-politiker tror att hon till och med kan vara aktuell som statsråd om det blir en Socialdemokratiskt ledd regering efter valet.

Valberedningens förslag till riksdagslista lär ändå bli föremål för diskussioner och sannolikt blir det omröstningar, som kommer att vara slutna eftersom det handlar om personval. På plats två på listan finns Gunnar Sandberg, från Österåsen, som antagligen ställs mot fyran – Kalle Olsson, från Östersund. I dag har Socialdemokraterna två riksdagsmandat från Jämtlands län.

Kalle Olsson placerades som etta på Östersunds arbetarekommuns förslag till riksdagslista, han vann medlemsomröstningen mot Gunnar Sandberg med 52-29. Men valberedningen gjorde en annan bedömning och placerade Kalle Olsson som fyra.

Gunnar Sandberg har över tio års erfarenhet av uppdraget som riksdagsledamot och han har dessutom stöd från LO-facken. Kalle Olsson har inte haft några politiska uppdrag tidigare, men han är ett känt namn för många efter att under sju år varit ledarskribent på Länstidningen. Dessutom är han relativt ung och väntas kunna locka yngre väljare.

Om Anna-Caren Sätherberg skulle få en plats i regeringen får hon i så fall en ersättare i riksdagen, vilket skulle innebära att tvåan på listan i praktiken flyttas upp till första plats. Det skulle i så fall kunna innebära att också Lena Bäckelin kommer in från sin tredjeplats.

Än så länge handlar allt om spekulationer och naturligtvis är inget klart förrän det finns ett valresultat i september. Dessutom kommer personvalet att få ökad betydelse i år eftersom gränsen för att en kandidat ska kunna bli "inkryssad" har sänkts från 8 procent, av partiets röster i valkretsen, till 5 procent.