Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk konst på Konstens vecka

Vecka 40 närmar sig och lika så Konstens vecka. I år på temat politisk konst.

Förra året uteblev den uppskattade veckan på grund av att Sveriges konstföreningar Jämtland-Härjedalen saknade ordförande efter Anders Rasmussons avgång. Men nu är de mer laddade än någonsin inför vad som komma skall.

– Vi vill stimulera genom konst, men det är också en folkbildning. Vi hoppas att andra, som kanske inte är lika frälsta som vi är, kommer och tittar. Det blir som en manifestation, säger Ellen Hyttsten.

– Sedan kan man också se det ur ett folkhälsoperspektiv, det finns ju forskning som pekar på att konst är hälsofrämjande, säger Cathrine Johansson, konstansvarig i Östersunds kommun samt bildkonstnär som ställer ut i Ahlbergshallen under veckan.

1973 hölls första Konstens vecka i Sverige och har sedan dess hunnit läggas ner och återuppstå. 2007 hoppade Jämtlandsdistriktet på tåget och under åren har ett uppskattat arrangemang växt fram. Något som är unikt för länet är att det inte bara är konstföreningarna som är inblandade, utan även enskilda konstnärer och gallerier.

– Det har uppmärksammats nationellt. Ett år hölls till och med den stora invigningen av Konstens vecka här, ja för att vi är så bra helt enkelt, säger Karin Kvam, konstkonsulent på Länskulturen.

Varje år utser Sveriges konstföreningar ett tema som ska gälla under året och även Konstens vecka har sina inslag på temat.

– I år är det konst och politik. Konstnären och tecknaren Robert Nyberg, bland annat känd för sina teckningar till Aftonbladets ledarsida och hos föreningen Ordfront, besöker Hammerdals konstförening och så visas det politisk illustrationskonst på Jamtli med föredrag av Carina Milde, säger Ellen Hyttsten för att ge några exempel på vad som görs.

Hon tillträdde som ny ordförande för konstföreningen i länet i mars i år.

– Det känns jätteroligt. Jag har alltid varit intresserad av konst och en sak jag tycker ska bli kul att jobba med är att stimulera de konstföreningar som finns för att de ska fortsätta.

Konstens vecka i länet består av drygt 30 utställningar och i Östersund är följande gallerier inblandade: Mono, Härke konstcentrum, Remi, Galleri S, Jamtli, Ahlbergshallen, Storsjöhyttan, Svenssons ramar och Drejeriet.

Arrangörer är Sveriges Konstföreningar Jämtland-Härjedalen i samarbete med Östersunds kommun, Jamtli och Jämtlands läns konstförening och Länskulturen.