Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk oenighet inför budgetförslag

I politisk oenighet läggs Ragundas nya budgetförslag fram inför kommunfullmäktiges beslut i slutet av månaden. När kommunstyrelsens s-majoritet på tisdagen tillstyrkte förslaget reserverade sig både Centern, Allians för Ragunda och Vänsterpartiet.

– Det är inte acceptabelt att lägga en så här tight budget som kommer att få stora konsekvenser för våra kärnverksamheter. Många anställda kommer att gå på knäna och risken för ökade sjukskrivningar är stor, anser oppositionsrådet Mikael Westin (C).

Kommunalrådet Terese Bengard (S) hoppas dock att de olika verksamheterna ska kunna klara de snäva budgetramarna.

– Det finns i dag en stor kostnadsmedvetenhet ute i verksamheterna, säger hon.

Som ÖP redan berättat är budgetramarna för bland annat vård och omsorg oförändrade i förhållande till årets budget och det budgeterade resultatet för 2012 endast 3,6 miljoner kronor.

– För att få en ekonomi i balans till 2015 måste vi nu vara beredda på några tuffa år. En personalminskning är också oundviklig, men vi ska så långt det är möjligt klara detta genom naturlig avgång i samband med pensioneringar. Men det går inte att utesluta att det även kan bli övertalighet och därmed uppsägningar. Men i dagsläget är det inte aktuellt med något varsel, säger Terese Bengard.

Trots att vård- och omsorg får en oförändrad budgetram sker, som tidigare aviserats, en ny satsning inom kultursektorn. En helt ny tjänst som kulturstrateg inrättas.

Den tjänsten ingår i det nu lagda budgetförslaget.