Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk strid om Folkhälsocentrum

Lägg ner landstingets Folkhälsocentrum och lägg ut uppdraget på hälsocentralerna. Det anser Christer Siwertsson (M), oppositionsråd.

Han hävdar att hans förslag skulle innebära en förbättring av arbetet med frågor om kost, motion, tobak och alkohol/droger samtidigt som landstingets kostnader skulle sänkas med uppemot 4 miljoner kronor per år.

– Folkhälsan har administrerats bort i landstinget. Syftet med förslaget är att flytta de här frågorna dit de hör hemma, alltså i primärvården. Allmänläkare och distriktssköterskor är väl utbildade i folkhälsa, säger han.

Vid senaste mötet i landstingsfullmäktige fick han mothugg från flera håll innan förslaget röstades ned. Anna Hildebrand (MP), landstingsråd, framhåller att Folkhälsocentrum är en resurs för hela länet och att det strategiska och långsiktiga arbetet för att jobba hälsofrämjande är mycket viktigt.

– Säger man upp några personer spar man pengar på kort sikt, men det här är ett långsiktigt arbete. Och det är inte bara den som var vit rock som kan jobba med folkhälsa, säger hon.

Robert Uitto (S), landstingsråd, talade om vikten av att ha en samlad kompetens inom folkhälsoområdet, vilket är ett argument för att behålla nuvarande organisation.

– Det är viktigt för att kunna jobba vetenskapligt och folkhälsoarbete ska bedrivas vetenskapligt.

– Det förvånar inte mig att Christer Siwertsson, som företrädare för Moderaterna, ser problemet med folkhälsa som ett individuellt problem, den egna livsstilen. Men blundar för de samhällsstrukturella problem som finns. Vi behöver göra något tillsammans när det gäller att få ner sjukskrivningstalen och här är Folkhälsocentrum en del. Primärvården har ett ansvar men mäktar inte med att ta ett läns- och sektorsövergripande ansvar, säger Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen.