Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiska kartan ritades om tillfälligt

Frågan om en ny politisk organisation gjorde att ovanliga politiska konstellationer tog form i landstingsfullmäktige.

Annons

Bakom beslutet som fattades efter en ganska lång debatt härom dagen står Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Folkpartiet. Oppositionen stod Miljöpartiet och Centerpartiet för. Det här betyder att både den politiska majoriteten och oppositionen i landstinget var splittrade i den här frågan.

Det handlar om är en ny politisk organisation, som träder i kraft nästa mandatperiod och som i korthet innebär att landstingsstyrelsen fortsätter att ha ansvar för hälso- och sjukvård och att en vårdvalsnämnd inrättas under styrelsen. Den nya ordningen innebär också att landstingsfullmäktiges permanenta beredningar avvecklas och att resurser omfördelas till partigrupperna. Däremot avvaktade fullmäktige med beslut om organisation av de regionala utvecklingsfrågorna. Det blir nästa steg i processen.

Anna Gundersson (S), har varit ordförande i beredningen som arbetat fram förslaget, som fullmäktige fastställde. Hon anser att beslutet innebär en utveckling av demokratin.

– Man stärker politiken och partiernas roll. Fullmäktige blir starkare. Det här är en bra organisation, men det är tråkigt att vi inte är överens allihop. Jag tycker att vi har gjort ett bra jobb i beredningen och vi har diskuterat oss fram till den här lösningen. Vi uppfattar saker olika och det är inte svart eller vitt, säger hon.

Miljöpartiet och Centerpartiet hade egna förslag till organisation och ville avvakta med beslutet.