Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiska styret klart i Östersund

Som väntat blir det S, MP och V som utgör den nygamla majoriteten i Östersunds kommun efter valet.

De tre partierna får tillsammans 32 mandat av de totalt 61 mandaten i Östersunds kommunfullmäktige.

Precis som förra mandatperioden kommer Karin Thomasson (MP) och AnnSofie Andersson (S) att vara kommunalråd. Ny på posten är Vänsterpartiets Christina Hedin. Hon kommer att vara kommunalråd på 45 procent, resten av tiden är hon kvar på sitt vanliga arbete på Eldrimner. V:s Nisse Sandqvist kommer också att ha en del politiska uppgifter.

Dessutom kommer det att tillkomma ett fjärde kommunalråd – från S – precis som efter förra valet då Katarina Nyberg Finn var andra kommunalråd från S.

Vem det blir är ännu inte klart utan bestäms på Socialdemokraternas medlemsmöte 20 oktober.

Kommunalråden och kommunstyrelsen utses sedan slutgiltigt på nästa kommunfullmäktige 23 oktober.

S, MP och V är samma konstellation som efter förra valet. Men 2012 ersattes Vänsterpartiet av Centerpartiet. För att undvika att samma sak händer den här gången pratar både AnnSofie Andersson (S) och Christina Hedin (V) om vikten av bättre kommunikation mellan partierna.

De tre partierna är överens om att det inte är aktuellt att höja skatten i kommunen, men lägger in en brasklapp om att möjligheterna för att genomföra deras ambitioner beror på hur mycket pengar som tillförs från regeringen.

Tidigare i år infördes den så kallade LOV:en som ska underlätta för privata alternativ i äldreomsorgen. Den ska nu ses över, och LOV ska inte införas inom flera kommunala områden, och ingen ytterligare konkurrensutsättning inom äldreomsorgen ska ske under mandatperioden.

Bland annat partierna införa billigare eller gratis bussresor för unga från årskurs 6 till 19 års ålder, och barngrupperna i förskolan ska vara max 18 barn år 2015 och max 17 barn år 2017.

Partierna vill också försöka göra det lättare att ställa sociala krav – och exempelvis krav på lokalproducerad mat – vid upphandlingar.

En av de viktiga frågorna för Vänsterpartiet har varit att inrätta en social investeringsfond, som ska finansieras med 10 miljoner kronor från 2014 års bokslut.

Frågan om extern handel är partierna fortfarande oense om. MP och V var bland annat emot två nya köpcentrum vid Lillänge, medan S var för. Så är det fortfarande.

– Vi är överens om att vi inte är överens, säger Christina Hedin (V).

I den frågan har man därför gjort det okej för S att försöka söka stöd hos andra partier.

Fördelningen av nämndordföranden är gjord så att MP får ordförandeposten i kultur- och fritidsnämnden (precis som i nuläget) och i miljö- och samhällsnämnden. Vänsterpartiet får ordförandeposten i utförarstyrelsen, och resten tillfaller Socialdemokraterna.

Läs mer:

Snart klart med politisk majoritet i Rådhuset

V och MP förhandlar med S i Östersund

V pratar med S i eftermiddag

Det här krävs för att S ska få majoritet i Östersund