Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ponny kämpade för sitt liv på en myr – hittades av hjortronplockare

Kristina Hagström var ute och plockade hjortron på Särvfjället. Mitt ute på fjället på en stor myr såg hon att en nos stack fram. Det var ponnyn Minty som varit försvunnen i fyra dagar.

– Det är en riktig solskenshistoria, säger Kristina Hagström.

De lyckades få upp ponnyn. Och den överlevde.

– Hade inte jag gått förbi där tror jag inte att hästen hade överlevt. Det är ingen som brukar gå där, säger hon.

Kristina Hagström bor i Dalarna men har en stuga i Nysätern, i närheten av Särvfjället i Härjedalens kommun. I lördags var hon ute och plockade hjortron. Då fick hon se något konstigt.

– Jag trodde först att det var ett renkadaver. Det var helt platt. Sedan såg jag på öronen att den lever. Jag gick närmare och då såg jag att det var en häst. Jag kunde inte drömma om att träffa på en häst mitt ute på kalfjället, säger hon.

Hon hämtade sin man och några grannar. De var fyra stycken som hjälptes åt att få upp henne.

– Hon var helt slut. Hon är rätt gammal, säger Kristina Hagström.

Shetlandsponnyn Minty är 30 år gammal. Hon bor på Orrens värdshus vid Särvfjället. Fyra dagar tidigare hade Minty rymt och Anders Sundqvist på Orren hade sökt efter hästen - bland annat med en fyrahjuling – utan att hitta henne.

Det är Lovisa Kårvik som äger hästen.
– Det var hemskt i början inte visste var hon var. Det var skönt att det gick bra, säger hon.
Minty hade smitit från hagen.
– Hon brydde sig inte om elstängslet, säger Lovisa Kårvik.
Det är ingen som vet hur länge hon suttit fast i myren. Anders Sundqvist på Orren tror att hon suttit fast i några timmar.
– Det var tur att de hade hittade henne, säger han.
När ponnyn kom hem igen visade hon tacksamhet.
– Hon var så snäll. Hon slickade på Hasse – en granne som hjälpt till att få upp henne – som tack. Hon var så nöjd att komma tillbaka igen, säger Kristina Hagström.