Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pontare ger julkonserter i glesbygden

Att komma till Tåsjö och Östersund är för Roger Pontare lite som att komma hem.

Det var snart tio år sedan han flyttade från Duved och länet, nu vill han tillbaka till sina gamla hemtrakter.

– Jag har ju mina rötter i Norrlands inland, men det är så sällan man får åka dit när man är ute på turné, konstaterar Roger Pontare.

Numera bor han vid kusten mellan Vingåker och Katrineholm, långt från fjällen. I en herrans massa år har han turnerat med olika julshower och julgalor den här tiden på året, men nästan alltid har de landat kring större städer vid kusten.

Den julturné han ska ut på nu är i egen regi, och har ett helt annat koncept än det han vant sig vid.

– Vi ville komma till glesbygden i stället för att de skulle behöva komma till städerna, konstaterar han.

Med start första advent har Roger Pontare gett sig ut på en julturné till tolv norrländska kyrkor. Första stopp blir i Arvidsjaur, sedan ska han sjunga sig genom norrländska inlandet ner till Bollnäs.

På lördag gästar han Tåsjö kyrka och söndag Stora kyrkan i Östersund. Med sig har han pianisten Anna Nygren och på varje ort uppträder han med lokala körer. Att han valt att sjunga i kyrkor är ett medvetet val.

– Man ska vara i kyrkan den här tiden, inte i någon sport- eller ishall. Det spelar ingen roll hur mycket man pyntar i en hall, det blir aldrig samma sak, säger Roger Pontare och berättar:

– Jag var i Stora kyrkan i Östersund för några år sedan och sjöng tillsammans med Cantilenakören. Det var helt magiskt, det var en fantastisk kyrka och förhoppningsvis blir det lika bra i år igen.

I år är det dock inte Cantilena som körar bakom honom, utan Motettkören. I Tåsjö gästas han av Tåsjö kyrkokör.

Pontare kommer bjuda på klassiska julvisor och andra stämningsfulla låtar, som inte nödvändigtvis är julsånger.