Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Popgeni fyller på med Mark Olson

IF Popgeni har bokat en legendar inom americana till sin konsert lördag 17 maj. Det är sångaren och låtskrivaren Mark Olson, 52, som också kommer till Gamla Teatern.

Sedan tidigare är engelska Danny And The Champions Of The World och lokala Cujo Is A Cat bokade, men nu skruvar man alltså upp laguppställningen.

Olson, som är född i Minneapolis, Minnesota, var 1985 med om att bilda alt-countrybandet The Jayhawks tillsammans med Gary Louris, där han var både låtskrivare och sångare.

Efter tio år och fyra album lämnade han bandet och bildade 1997 i stället "The Original Harmony Ridge Creek Dippers" tillsammans med sin hustru musikern Victoria Williams samt vännen Mike "Razz" Russel.

Senare kallade de sig främst Creekdippers och släppte ett tiotal skivor på lika många år som distribuerades från makarnas hem i Joshua Tree i Kalifornien, där de också spelade in materialet

Ytterligare tio år sedan gjorde Olson sin egentliga solodebut med "The Salvation Blues" (2007) och följde upp det med "Many Colored Kite" 2010.

Däremellan hade han både skilt sig från Williams och gett ut "Ready for the Flood" med Gary Louris, som han i omgångar turnerat med.

Till Östersund kommer han nu med sin norska hustru multimusikern Ingunn Ringvold och det är sannolikt att vi får höra både den musik makarna gör tillsammans samt Olsons äldre låtar.

– Den där omedelbara och nära kontakt man får med publiken när man spelar en låt som man skrev för kanske 20 år sedan är fantastisk.

– Men det krävs en speciell sång för att den ska hålla år ut och år in att framföra live, sade Olson i en intervju I Washington Post i november förra året.

Mark Olson besökte Östersund och Yran 2008 då han spelade på Tutti Frutti-scenen. Genom åren har han även samarbetat med artister som Dave Davies, Counting Crows, John Hiatt, Maria McKee och Bob Neuwirth.

Popgeni hinner ordna en konsert även fredag 25 april med amerikanske gitarrhjälten Patrick Sweany samt lokala hjältarna State Of Mud och Thilda Persson & The Mockingbird.