Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populär bytesmarknad lockade många

Lika säkert som semmelpremiären och första advent är Friluftsfrämjandets bytesmarknad i Valla på Frösön.

Trängseln utanför på parkeringen skvallrar om vad som väntar inne i Vallaskolans lokaler där årets bytesmarknad drog i gång på lördagsförmiddagen.

Frösö lokalavdelning har anordnat denna bytesmarknad sen 1981. Då genomfördes marknaden i en liten stuga i Vagled. Sen mitten av 80-talet genomförs den i Vallaskolans lokaler. Och även om huvudsyftet är att byta varor med varandra så har det med åren kommit att bli en stor social träffpunkt. Alla verkar känna varandra mer eller mindre, man nickar igenkännande åt varandra med en "jaha, då var det dags igen då..." på läpparna.

För många tillhör bytesmarknaden en av fasta punkterna under året. För vissa har det varit så i generationer.

– Första gången jag var här satt jag i barnvagn, säger Mariny Näslund nu något äldre, och som tappat räkningen på hur många år hon varit här. I år finns med i arrangörsstaben i rollen som kassör.

Hon berättar att hennes barn redan håller på att inlemmas i verksamheten, detta säger hon samtidigt som hennes dotter drar en stor kundvagn med skidor ut till marknadsbesökarna.

Det nya i årets marknad är att man kan lämna in högst 20 artiklar per familj till marknaden.

– Vi har de senare åren haft så otroligt många varor och inte alltid varor av bästa kvalité, säger Näslund.

Men trots begränsningen finns det mängder att välja på. En "inlämningspolis" kollar upp att varorna håller rätt kvalité. Bästa sättet att få bort sina varor är att sätta rätt pris och det hjälper personalen gärna till med.

Hur många som besöker marknaden är svårt att säga.

– Men vi har många trogna kunder som kommer tillbaka år efter år, avslutar Mariny Näslund som sammanfattar bytesmarknaden med ordet:

– Jättekul!