Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populära Ö-barna firar 20 år med sång och musik

/
  • Lina Byström och Jessica Loveblad är föräldrar och aktiva i kooperativet. De bor i Orrviken och Målsta och åker alltså över Storsjön till Norderön varje dag med sina barn Sofia och Gottfrid.– Det går jättebra. Stunden på färjan blir en stund som man behöver tillsammans med barnet, säger Lina.
  • Gerd Bergman Olofsson har varit med sedan starten för 20 år sedan. Hon är en ikon bland barnen och tas emot som den värsta sportstjärnan.

En gammal skolbyggnad. Marssol. Takdropp. Galonbyxor och gummistövlar. Femton barn leker och stojar på gruset som just tinat fram. Det är en helt vanlig dag hos Ö-barna.

Annons

Men kanske inte helt vanlig ändå. Det rustas för 20-årsjubileum på kooperativa förskolan på Norderön.

Gerd Bergman Olofsson var med redan från starten. Nu kommer hon på besök till förskolan denna marseftermiddag och barnen möter henne redan vid grinden.

– Hej Gerd! ropar de och klänger på staketet.

Hon skiner upp. Likt föräldrakooperativens svar på Zlatan Ibrahimovic tar hon emot barnens jubel och får snudd på skriva autografer – så populär är hon. Tala om att få bekräftelse när man kommer till jobbet.

När hopen av barn har skingrats säger hon:

– Det var i början på 1980-talet och det var en intensiv tid med kvinnor som kan och vi hade planer med det ena och det andra. När skolan hotades stred vi enormt för att den skulle få vara kvar.

Men det hjälpte inte. Kommunen lade ned och tänkte sälja skolbyggnaden, men då kom planerna på en kooperativ förskola upp. Byalaget köpte skolan för en symbolisk summa.

– Vi var ett antal barnfamiljer som började titta på det här med kooperativ som var väldigt populärt då. Och till slut bestämdes det att vi skulle satsa på ett föräldraägt dagis.

Från 1991 har det varit förskoleverksamhet i byggnaden. Och så populär har verksamheten blivit att den lockar föräldrar även från fastlandssidan.

I dag är förskolan en av de äldsta som fortfarande drivs som kooperativ.

Jessica Loveblad, från Målsta, var 5 år när Norderö skola lades ned, och hon var 11 när förskolan startade. I dag är hon ordförande i kooperativet.

– Det är stor skillnad mot den kommunala verksamheten. Vi har ju ingen möjlighet att ta in några kommunala medel när vi ska göra om något. Vi får jaga sponsorer om vi vill renovera och fixa till i byggnaden, säger hon.

Men hon tycker att det är värt allt jobb.

– Det känns bra att som förälder kunna vara med och påverka det som händer, säger hon.

Lina Byström är vice ordförande i kooperativet. Hon bor i Orrviken, men åker också till Norderön och Ö-barna med dottern Sofia.

– Det är en skön känsla att komma hit och känna att man som förälder är en del av verksamheten. Dessutom tycker jag om att det är aktiviteter året om. De får ta upp potatis och plocka lingon och så får de besöka fåren som en familj har på ön.

Både Lina och Jessica har alltså valt att åka färja på sommaren eller isväg på vintern för att få möjlighet att ha sina barn på Norderön.

– Vi bytte från kommunalt på Frösön till Norderön. Det är mycket finare här och så gillar jag förskolans tänk ”från jord till bord”, säger Jessica.

– Och det är inte alls så jobbigt med förbindelserna med ön, tvärtom blir det fin stund med sitt barn på färjan. Det är bara trevligt, säger Lina Byström.

I dag har förskolan 13 barn och tre fritidsbarn på tre heltidstjänster och nästan en halvtid som föräldrarna delar på.

På torsdag blir det firande hos Ö-barna på Norderön.

– Och på lördag blir det konsert med flera körer från trakten och inte minst kören Öbarna från Bohuslän som uppträtt här både när vi startade och när vi firade tio-årsjubileum, säger Gerd Bergman Olofsson.

Annons