Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Porrigt …… eller inte?

I lördags recenserade reportern Maria Karlsson Wendlas Vårshow ur ett genusperspektiv på ÖP.s kultur&nöjessidor. På ÖP:s hemsida utbröt en stor debatt när läsarna kommenterade artikeln. Ett urval kan du läsa här.
Många av läsarna kritiserade även ÖP:s journalistik och Maria Karlssons kompetens.
Kulturredaktör Tomas Larsson svarar på den kritiken här nedan.

Annons

Maria Karlsson för en genusvetare egentligen? Jag är feminist och tycker att man ska tänka över vilka könsroller man prackar på barn, men den här artikeln är banal och på så låg analytisk nivå att den är ett skämt och en direkt inbjudan till arga korkade män att klaga på feminismen här bland kommentarerna.

Är hip hop-dans mer aktiv än annan dans? Är den coolare? Det får stå för Maria Karlsson i så fall. Jag undrar vad som krävs för att bli utnämnd till genusvetare i ÖP. En kvällskurs i makt och kön?

”genusvetare” att beskriva en dansshow …

Vad tyckte hon om dansen?

Hade ungdomarna roligt? Hade ungdomarna tränat hårt för att få alla turer att sitta trots premiärnerver? Hur var det med synk, takt, musikalitet och uttryck?

Var det häftigt arrangerat med ljus, ljud och övrig scenografi?

Kommer publiken att jubla på premiären?

Intet … bara trist hackande på kläder och musiktexter och text som svävade iväg långt utanför dansshowen som skulle bevakas.

Genusperspektiv är viktigt men artiklar som denna motverkar verkligen sitt syfte.

insikt i en av instruktörernas låt- och klädval. De är valda med ironi och humor, ibland för att markera just det som genusvetaren trycker på. Det ligger mycket tanke bakom de olika valen och dansarna är införstådda och med i besluten.

När det gäller yngre barn så är det tråkigt att vi lägger vuxnas moralpanik i deras oskyldighet. Det är också genusvetarens egna värderingar som skiner igenom när hon menar att killarnas nummer är coola, medan tjejernas är porriga. Det är där problemet ligger.

Det finns mycket att diskutera varför tjejer och killar uppfattas och förväntas vara, men välj rätt strider.

artikeln nu tre gånger och är fortfarande lika förbluffad. Jag letar efter något som säger mig hur showen var, eftersom att ÖP alla år förut recenserat showen. Har Maria Karlsson aldrig varit på en dansshow förut? Det känns som den enda förklarningen till varför hon skriver en krönika om sin avsmak för lättkläddhet. Hon kanske hade vetat att dansare ofta är lättklädda om hon hade varit på en dansshow förut?

Min fråga till ÖP blir: Varför skickade ni ut en reporter som uppenbarligen inte vet någonting om dans? Och varför får Maria skriva något om ämnet dans när hon inte ens använder ordet en enda gång?

Ja du ”genusvetaren”, har du tänkt på att det sunkiga och porriga (liksom skönhet) ligger i betraktarens (ditt) sinne och öga. de flesta ser nog mest talang och fin dans.

ÖP:s recensent tycker och tänker kommer jag att titta på Wendelas fantastiska flickor. Jag har följt detta i tolv år och aldrig tyckt att det varit för porrigt eller naket.

Som mor till en av våra talangfulla dansare på Wendlas så blir jag upprörd över vad Maria Karlsson skriver, inte bara som mor men som feminist.

Gör inte våra starka unga kvinnor till offer och lovligt byte till människor med sjuka drifter.

För de är inte det. Hur kan ÖP publicera tydliga bilder på två av dansarna med

dessa rubriker under? Detta övergår mitt förstånd, tänkte ni på att detta är tjejer som bor och pluggar i Östersund? Eller är det så att antal sålda nummer går före respekt och fakta.

Vi som uppskattar dans i alla de former, ser kroppen som ett instrument att uttrycka sig med, då måste mer än fötter och huvud vara synligt.

Och avklätt var det inte, många t-shirts och långbenta tights syntes däremot, vackra klänningar och vältränade kroppar i alla storlekar och former. Många av dessa tjejer har fostrats till människor som vet värdet av kost och motion på Wendlas.

Återigen försöker de radikala feministerna skriva alla på näsan hur rätt deras kvasifilosofiska syn på världen är och hur fel alla har. Varför ska kvinnors beteende, känslor och glädjeämnen alltid vara fel och nedvärderas av dessa tyckare som bara grundar sina åsikter på tro och inte vetenskap. Det är inte uppbyggande för någon.

Mer läsning

Annons