Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positivt besked till Rett Center

Rett Center på Frösön har fått klartecken för en mer långsiktig finansiering. Ett viktigt besked för både patienter och personal.

I höstas gav en enig riksdag i uppdrag till regeringen att återkomma i vårändringsbudgeten med besked om en mer långsiktig finansiering av Rett Center. Och häromdagen kom beskedet att anslaget nu blir treårigt i stället för ettårigt som det varit sedan 2006.

– Till allmän glädje har vi äntligen fått gehör för att det behövs stöd till den här verksamheten, säger Anders Lewander, kommunikationsstrateg hos Rett Center.

Rett Center är ett nationellt center för Rett syndrom, som är en sällsynt neurologisk störning som i huvudsak drabbar flickor i spädbarnsåldern. Vid kliniken bedrivs högspecialiserad vård och personalen hjälper patienter som har komplexa funktionshinder vid Rett syndrom. Här bedrivs också en hel del forskning.

2006 togs de treåriga anslagen bort och sedan dess har den ekonomiska osäkerheten varit ett årligt återkommande problem. Men nu finns alltså löften från regeringen, som gör att det går att planera mer långsiktigt.

– Det här ger ett underlag för att man ska komma vidare när det gäller nivån på bidragen, det ökar möjligheten att få en uppjustering, säger Anders Lewander.

Det årliga anslaget har varit 7 miljoner kronor under lång tid och det blir nästa fråga som ska diskuteras, Anders Lewander bedömer att det skulle behövas 10 miljoner. Besked väntas i höst.